Je zult het maar meemaken. Ziek worden en je behandeling niet kunnen betalen. Je job verliezen of je oogst vernield zien en geen inkomen hebben. Een leven lang werken en op je oude dag geen pensioen krijgen. Voor ¾ van de wereld is dit jammer genoeg geen fictie. Meer dan 5 miljard mensen komen in grote problemen bij de minste tegenslag. Waar je ook woont, zonder sociale bescherming is het leven als het ware een loterij. Maar de kans dat je het in je leven zonder sociale bescherming zult moet stellen, hangt even goed af van het land waar je woont, of je op het platteland of in de stad woont, je ouders rijk of arm zijn en of je een jongen of meisje bent. Dit is fundamenteel onrechtvaardig en ongelijk.
Iedereen heeft nochtans recht op sociale bescherming. Dat is zo vastgelegd in verschillende internationale verdragen, conventies en aanbevelingen. Alle mensen hebben recht op een inkomensgarantie in situaties waarin ze niet (meer) kunnen werken en recht op toegang tot gezondheidszorg. Die twee elementen vormen de basis van sociale bescherming. Enkel door deze rechten waar te maken, kunnen we bekomen dat iedereen, wereldwijd, een menswaardig leven kan leiden.
Jammer genoeg blijven die internationale overeenkomsten al te vaak dode letter. Ook binnen ontwikkelingssamenwerking is sociale bescherming een onderbelicht thema, nochtans vormt het volgens ons een van de kernelementen van de ontwikkelingsagenda van de 21ste eeuw.
Om die mooie principes in de praktijk te helpen brengen voeren zestien organisaties twee jaar lang samen campagne. Vakbonden, mutualiteiten en ngo’s uit diverse ideologische families: een grote coalitie in elk opzicht. 11.11.11 als koepel van de Vlaamse Noord-Zuidbeweging en CNCD-11.11.11 als koepel van de Franstalige organisaties coördineren het geheel.
We tonen aan dat het een belangrijke hefboom is voor ontwikkeling en sociale verandering. We schetsen de mogelijke wegen om tot universele sociale bescherming te komen en de verantwoordelijkheden van overheden en maatschappelijke actoren daarbij. Heel wat voorbeelden bewijzen dat in veel landen hard gewerkt wordt aan sociale bescherming. Ten slotte kunnen de politieke eisen en aanbevelingen die we met deze campagne naar voren schuiven onze Belgische en Europese politici alvast op weg helpen.

Meer info op www.11.be