F3485a07Marco is een boer en wil dat blijven

Deze campagne vertelt het verhaal van Marco. Marco is 25 en geboren en getogen in Ccoyani, een dorpje gelegen op 3.980 m hoogte. Hij woont samen met zijn vrouw Elizabeth en hun zoontje van drie jaar, Mark.

Marco is een vlotte, optimistische jongeman die leeft van landbouw. Dankzij de aanleg van een irrigatiesysteem drie jaar geleden en de keuze voor een verscheidenheid aan gewassen kunnen hij en zijn gemeenschap net rondkomen.

Boeren in een moeilijk klimaat

Het leven zag er niet altijd zo rooskleurig uit in Ccoyani. In het hele gebied is de klimaatverandering al enkele jaren voel­baar. “Wij begrijpen de tekenen van de natuur niet meer,” aldus een collega-boer van Marco. De regen komt later, de ijzige koude heel wat vroeger. Daardoor wordt de tijd tus­sen zaaien en oogsten erg kort. Heel wat vruchtbare grond spoelt weg of verzakt door de natuurlijke erosie. Bovendien heeft de monocultuur, waarbij jarenlang enkel aardappelen werden geteeld, de gronden in Ccoyani uitgeput en hecht de Peruviaanse overheid weinig belang aan kleinschalige landbouw. De kleine boeren kunnen dus niet rekenen op overheidssteun voor kwaliteitszaden, herbebossing met lokale bomen en gewassen, goede toegang tot afzetmarkten in Cusco en Lima of de aanleg van irrigatiesystemen.

Water is leven

De belangrijkste verandering voor Marco is de permanente beschikbaarheid van water om aan landbouw te doen. “Als er geen water was, dan hadden we al deze dingen niet. Water is leven. Waar water is, hoeven we niet te wachten op de regen. Zolang er water is, kunnen we blijven werken, het hele jaar door.”

Het is die strijd tegen watertekort die centraal staat in de overlevingsstrategie van de gemeenschap Ccoyani. Andrés Loaiza Fernandez van Cedep Ayllu: “Werken aan de manier waarop de gemeenschap is georganiseerd, het verbeteren van de landbouwkennis van de boeren en het aanleren van nieuwe technieken om de gronden te bewerken, gaan hand in hand.

Dat kan je niet los zien van een goed beheer van het beschikbare water, van de gronden en van de natuurlijke vegetatie zoals graslanden en bossen. Er zijn velden om aan landbouw te doen, gebieden voor herbebossing, zones voor vee, enzovoort. Als die indeling gerespecteerd wordt, dan is er voldoende water voor alle activiteiten.”

Bedreiging van het leven: grootschalige mijn­bouw in Ccoyani

Een nieuwe dreiging kan de beschikbaarheid van water, en dus ook de toekomstplannen van Marco, opnieuw in het gedrang brengen: grootschalige mijnbouw. Het hele grond­gebied van Marco’s gemeenschap Ccoyani ligt onder conces­sie. Dat wil zeggen dat één of meerdere mijnbouwbedrijven bij de Peruviaanse overheid het recht hebben gekocht om te zoeken naar mineralen en deze vervolgens te ontginnen. De werkelijke ontginning kan pas nadat de gemeenschap, die eigenaar is van de vruchtbare bovengrond, toestem­ming heeft gegeven. Zeker is dat mijnbouw het einde zou betekenen van Ccoyani en andere gemeenschappen in de omgeving.

Ondanks de nieuwe dreiging blijft Marco geloven in de toekomst. “Wij denken vooral aan wat komt. Aan onze kinderen en aan hun kinderen. Nu we voldoende te eten hebben, dromen we van een verwerkingsinstallatie voor melkproducten. Dat zou zekerheid kunnen bieden op vlak van inkomsten.”

Giften aan Broederlijk Delen helpen veranderen

Broederlijk Delen wil de toekomst verzekeren in Peru door op korte termijn kwaliteitsvolle zadenpakketten te voorzien aan boeren, en op lange termijn door het aanbieden van kits waarmee de waterkwaliteit wordt gemeten.

Wat kan jij doen?

Stort je financiële bijdragen op BE 12 0000 0000 9292 of geef bij collecte van Broederlijk Delen, de rijstmaaltijd, koffiestop.

Broederlijk Delen_logo_def