Wanneer vrienden elkaar ’s morgens ontmoeten, vragen zij spontaan of zij goed geslapen hebben. Er zijn echter verschillende soorten slaap. Er is de serene slaap die verkwikt. Of de kunstmatige bedwelming door slaapmiddelen bewerkt. Ook onze maatschappij kent op gewetensvlak veel bedwelmende middelen: door sommige informatie verdoezelt of misvormt zij de ware problemen; door haar publiciteit roept zij valse wensdromen op; door allerlei soorten drugs sust zij het geweten van de mensen in slaap; door jacht naar onmiddellijk comfort doet zij de smaak voor het onstoffelijke verliezen.

Wanneer wij spreken en onderhandelen met God

dan is het vanuit de zekerheid

dat Hij met ons wonderen kan doen.

Wij kennen Hem en weten genoeg

wat hij gedaan heeft met Israël,

en met ons, zijn volk, het werk van zijn handen.

Deze zekerheid is onze hoop.

Zij geeft ons vertrouwen in de toekomst

en de kracht om scheppend in de wereld te staan.

Wij zullen pas standhouden tot het einde

-in liefde voor God en onze broeders-

als wij waakzaam zijn,

verlangen naar de Heer, en ons actief inzetten

voor het welzijn van allen.

Heer, dit vragen wij U: verschijn voor ons als de machtige God die Gij zijt. Kom in ons midden, stel ons tot een teken van uw trouw en bezorgdheid voor de mensen. dan zal uw nabijheid iedere zonde te niet doen, dan zijt Gij voor ons de Verlosser die uitkomst brengt en redding biedt.

OP WEG NAAR KERSTMIS

Zoals voor kinderen het zetten van een schoen bij de schoorsteen, kachel, open haard of CV -ketel de voorbereiding is op het sinterklaasfeest, zo zijn adventsrituelen voor ons bijna noodzakelijke inleidingen op het kerstfeest. Een feest zonder voorbereiding gonst niet na. In ons praten met kinderen weten we allemaal hoe het moet: Hoeveel nachtjes slapen totdat je jarig bent? Wat ga je die dag doen? Wie zullen er komen?

Verjaardagsfeest

Kerstmis is eigenlijk ook een verjaardagsfeest. Christus in ons. Ieder jaar wat dieper, wat meer met ons begaan. Dat vergt tijd, bezinning, ommekeer. En huisrituelen kunnen daarbij helpen. We weten hoe we het huis in kerststemming kunnen brengen met versieringen zoals een kerstboom, rode kleuren en lichteffecten. De opbouw van een kerstsfeer in onszelf kost meer tijd. Enkele weken. Met een adventskrans kunnen we de sfeer warm en uitnodigend maken. Soms hebben we een koperen kaarsenkroon die we aanpassen met een groene of paarse slinger, die de kaarsenhouders verbindt. Soms maken we een krans van dennengroen.

Traditie

Vier kaarsen. Aansteken op zaterdagavond. We kunnen aan elke kaars een betekenis geven. Bijvoorbeeld de namen van de personen uit het evangelie: Zacharias die te horen krijgt dat hij vader gaat worden; Maria die van de engel Gabriël te horen krijgt dat zij de moeder van de Messias zal worden; Elisabeth die door Maria bezocht wordt; Johannes de Doper die in alles Jezus vooruit is: geboorte, bekeringswerk, dood. Het erbij horende verhaal kan worden voorgelezen uit de kinderbijbel.

Elk jaar opnieuw. In de herhaling zit de lering. Het voltrekken van een klein ritueel in de huiskamer is het begin van een gesprek. Er ontstaat eventjes een wat gewijde sfeer aan die weldadig is temidden van een overdaad aan commerciële rimram.