Op het hoogfeest van de heilige apostelen Petrus en Paulus dat heel de Kerk op 29 juni viert, herdenken wij dat deze twee apostelen vanwege de navolging van Christus in de stad Rome de marteldood hebben ondergaan. Hun sterfdag, die zoals bij alle feesten van heiligen gezien wordt als hun hemelse geboortedag, wordt gerekend tot de belangrijkste feesten van onze Kerk. Dit blijkt onder meer uit het feit dat een aantal landen dit hoogfeest als verplichte feestdag viert.

Steenrots

Deze twee prinsen van de Kerk zijn ieder op eigen wijze geroepen tot de dienst van God. Zoals wij kunnen lezen in het evangelie van Matteüs maakte Christus Petrus – na diens belijdenis dat Jezus de Zoon van de levende God is – tot de steenrots waarop Hij zijn Kerk gegrondvest heeft. Christus roept Petrus na zijn verrijzenis ook tot de herderlijke taak over de Kerk die zich wereldwijd heeft verbreid. Voordat Jezus deze taak aan Petrus toevertrouwt, onderzoekt Hij of Petrus Hem werkelijk lief heeft, zoals de apostel Johannes ons in zijn evangelie laat zien.

De apostel Petrus wordt meestal afgebeeld met twee sleutels (soms met één) in zijn hand, omdat Christus aan hem de sleutels heeft gegeven van het rijk der hemelen. Deze sleutels sieren tevens het wapen van iedere paus als de opvolger van de heilige apostel Petrus, de eerste bisschop van Rome.

Apostel van de heidenen

Christus roept ook Paulus, die de apostel van de heidenen genoemd wordt, rechtstreeks tot prediker van het evangelie. De Handelingen van de Apostelen vertellen ons de roeping van Paulus. Daar lezen wij hoe Saulus van Tarsus als fanatiek vervolger van de christenen op zijn reis naar Damascus in een visioen van Christus bekeerd wordt tot vurig verkondiger van Gods blijde boodschap.

De apostel Paulus wordt vaak afgebeeld met een boek of schriftrol in de hand, als een verwijzing naar de brieven die hij schreef. Daarnaast wordt deze apostel wel geportretteerd met een zwaard; enerzijds als een aanduiding van zijn marteldood en anderzijds als een verwijzing naar de scherpte van zijn theologische verkondiging.