We moeten eerlijk zijn, maart is schitterend begonnen. Fris weliswaar met toch hogere temperaturen op de middag en ook droog en zonnig. We hebben er allemaal ons voordeel mee gedaan, de carnavalsvierders maar zeker ook de scholieren en leerkrachten om van de senioren nog niet te spreken.

Visjes en eitjes

We zullen er niet aan ontsnappen, april begint met een vis of meerdere visjes afhankelijk van de argeloosheid van de medemens. Het blijft een ingeburgerde gewoonte dat mensen elkaar met een aprilvis gedenken. Geen nood. Zolang het geen pesten wordt, zolang het visje geen roofvis wordt, is het allemaal onschuldig.

Een eind verderop in deze maand, met Pasen, zijn de eieren aan de beurt. De tijd dat de kerkklokken die kleurrijke, hardgekookte eieren zachtjes in de tuin kwamen neerleggen is lang voorbij. Nu doet de paashaas iets tegen natuurlijks. Hij (of zij) mag eieren komen leggen, echte of chocoladen en in alle maten en gewichten. Echte of chocoladen, ze zijn allebei niet goed voor de lever als ze in te grote hoeveelheden verorberd worden.

Met de klokken en de eieren zijn we al aan Pasen toe.

Paaskaars

Hét grote liturgische symbool voor de verrezen Jezus is de paaskaars. Ze verdient wat aandacht.

Het gebruik van de Paaskaars gaat terug op een eeuwenlange traditie. Al in de tijd van Augustinus (begin 5e eeuw) werd de Paaskaars in de Paasnacht als een verwijzing naar de Opgestane Heer, brandend de kerk binnengebracht onder het driemaal zingen van “Licht van Christus”. Vanouds brandde de Paaskaars van Paasnacht tot na de evangelielezing op Hemelvaart. Zo was de Paaskaars het teken van de Heer die na zijn verrijzenis gedurende veertig dagen verscheen aan zijn apostelen. Sinds Vaticanum II (1962-1965) brandt de Paaskaars tot en met Pinksteren en bij alle doop- en rouwdiensten.

De rooms-katholieke traditie kent naast de Paaskaars ook de Godslamp. Deze brandt dichtbij het tabernakel, waarin het eucharistisch brood wordt bewaard. De Godslamp herinnert eraan dat de kerk op bijzondere wijze huis van God is, en wijst op de tegenwoordigheid van Christus Het Sacrament.

Madeliefje

Regen of zonneschijn: in april staat de natuur in bloei. De lente is écht begonnen en dat zie je. Een verjaardag op de agenda in april? Dan zijn bloemen het perfecte cadeau. Maak je bloemen verrassing extra speciaal door een boeket te geven met betekenis. Elke maand heeft namelijk haar eigen unieke geboortebloem. En april dus ook! Wat is de geboortebloem van april?

Het madeliefje is de geboortebloem van april.

Van madeliefjes wordt wel eens gezegd dat ze de oudste bloemen op aarde zijn. Wetenschappers hebben in steen uitgehouwen tekeningen van de bloem teruggevonden die dateren uit minstens 3000 voor Christus. En wie weet bestonden madeliefjes miljoenen jaren daarvoor ook al!

De bloem wordt ook wel ‘meizoentje’ genoemd en komt uit de familie van de ‘asterachtigen’. Je herkent ze aan haar vrolijke gele hart en frêle witte blaadjes. De kans is groot dat je toen je klein was wel eens een bloemenkrans van madeliefjes hebt gemaakt. Het schattige maar eenvoudige madeliefje is een echte favoriet in weiden, velden en tuinen maar ook in de vaas (vaasje) brengt het wat extra vrolijkheid. Een prachtig boeket vol gerbera-madeliefjes zal elke jarige in april ongetwijfeld een grote glimlach op het gezicht toveren.

Terug in de tijd

In een maand kan veel gebeuren. Hier volgen enkele historische momenten.

Op 4 april 1968 werd de Amerikaanse dominee en vreedzame burgerrechtenactivist Martin Luther King vermoord. Op 5 april 1772 ontdekt de Nederlandse zeevaarder Jacob Roggeveen op paaszondag het eiland dat hij het Paaseiland zal noemen. Het eiland is beroemd om zijn kolossale stenen voorouder- beelden. Op 16 april 1889 wordt de Engelse acteur en komiek Charlie Chaplin geboren. En op 27 april 1791 wordt Samuel Morse geboren. Hij is de uitvinder van de elektrische telegraaf de Morsecode.

Weerspreuken

“April koud en nat, veel koren in het vat.” hetgeen bevestigd wordt door een andere: “Geeft april veel regen, zo brengt zij rijke zegen.” Laat toch eerst het land maar goed opdrogen zodat er vruchtbaar gezaaide geplant kan worden.

Rik Palmans