Terugvallen op wie we maar zijn als mens, uit stof en as opgestaan, uit klei geboetseerd en tegelijk bezield met de adem van God. Het moet voldoende zijn. We moeten ons geen grotere maat aanmeten. Zo mogen we met onszelf leven, mogen we een ander toegewijd zijn. Laat ons gedenken dat wij, mensen, mogen staan in de ruimte van dit heelal. Die kwetsbare ruimte is ons gegeven met zoveel levenskansen dat we met eerbied de aarde onder onze voeten mogen betreden en bewerken. Ten dienste van al wat leeft.

 

Zo hoog als de hemel is boven de aarde welft zich zijn genade over hen die eerbied hebben voor Hem. Als een vader die zich over zijn kinderen ontfermt, zo gaat de Eeuwige met ons om. Hij kent ons en weet dat wij gemaakt zijn uit het stof van de aarde. Wij mensen, onze dagen zijn als gras, als bloemen op het veld, door de wind bewogen en snel verwelkt. Maar de liefde van de Eeuwige, zij blijft voor hen die zijn verbond bewaren, zijn woord ter harte nemen en het volbrengen

Moge het assekruisje bij het begin van de vasten, voor ons een teken zijn van hoop en geloof, van ommekeer en nieuw begin.

 

Bij het begin van de vasten, in de eerste lezing op Aswoensdag klinkt ook bij Joël de sterke oproep om het tij te keren. Hij gebruikt de bazuin om iedereen, jong en oud, te verzamelen. Om met hart en ziel terug te keren naar de Bron waaruit alle leven komt. Om opnieuw te leven vanuit God. Met Jezus leren we dat inkeer en onderzoek, ommekeer en verandering van levensstijl van binnenuit opborrelen en best in stilte rijpen en groeien. In de traditionele joodse vastenpraktijk klaagt Jezus juist aan dat vooral het gezien worden ertoe doet; de binnenkant is niet zo belangrijk. Voor Jezus echter is vasten: de gift als uitdrukking van broederlijkheid en om de grootste noden te lenigen; het gebed om naar de verhalen van profeten te luisteren en God te ontmoeten; het vasten om eetgewoontes en levensstijl te versoberen.

 

Inkeer, ommekeer en solidariteit, het moet van binnenuit gebeuren en aanzetten tot handelen. In de komende weken maken wij kennis met Colectivo Verde in Guatemala, Duterimbere in Rwanda en Inades-formation in Burkina Faso, partners van Broederlijk Delen. Doorheen de campagne mogen wij hen beter leren kennen en dat onze solidariteit hen mag aanmoedigen om te blijven werken aan een beter leven voor hun gemeenschappen.