Waar de naam van de maand  augustus vandaan komt weten we ondertussen. De Romeinse keizer Augustus, adoptiefzoon van Julius Caesar, liet zich ‘imperator’ (=keizer) noemen. Hij had al de naam ‘de verhevene’ (= augustus) gekregen van de senaat maar hij deed er nog een schepje bovenop en noemde de toenmalige zesde maand, nu de achtste volgens onze tijdsindeling, naar zijn naam. Als je het toch voor het zeggen hebt. Op zijn sterfbed – hij is een van de weinige keizers die niet werd vermoord – zou hij gezegd hebben: ‘Voor mijn komst was Rome van baksteen maar ik laat het achter in marmer’. En het moet van hem gezegd: hij maakte een einde aan de burgeroorlogen, begin van de ‘Pax Romana’ die 200 jaar zal duren.

 

 

 

 

15 augustus

Helemaal midden in de maand vieren we het hoogfeest van de ‘Tenhemelopneming van Maria’. De volksmond spreekt ook wel van Maria Hemelvaart naar het voorbeeld van Ons-Heer-Hemelvaart maar dat is eigenlijk niet correct. Jezus is uit eigen kracht ‘opgevaren ten hemel’ zoals onze geloofsbelijdenis zegt terwijl Maria bij goddelijke gunst ten hemel is opgenomen. Een theologische kwestie die we verder laten rusten. Het is zeker ook voor ons een feest van dankbaarheid naar Maria toe om wie zij in al haar bescheidenheid is geweest. Niet alleen een oorzaak van Blijdschap voor God maar ook voor ons allemaal.

Dit jaar valt het feest op een maandag en dus zit er weer een verlengd weekend in.

 

Komkommertijd

Voor kranten en andere media is augustus de komkommertijd. Het woord werd in het Nederlandse taalgebied voor het eerst gebruikt in 1787. Het duidt op een periode met weinig nieuws. Politici zijn met reces en dus valt er op dit vlak heel weinig te melden. De grootste sportevenementen zijn achter de rug en vele mensen zijn nog met vakantie. Alhoewel, de Belgische voetbalcompetitie is alweer gestart op 22 juli en dus is tenminste op dat vlak toch weer wat leven in de brouwerij, zeker wat de Jupiler Pro League betreft. Mannen weten waarom. Zou het?

In zo’n komkommertijd beginnen kranten plots te schrijven over onbenullige dingen of ze beginnen te berichten over gespotte vreemde wezens: UFO’s, monster van Loch Ness, de verschrikkelijke sneeuwman (Yeti) in de Himalaya. Men spreekt over komkommertijd omdat vroeger in de maand augustus de komkommers werden geoogst. Mopje met een heel lange baard: ‘Wat is de verleden tijd van komkommer?’ Antwoord: ‘Kwamkwammer’.

 

Buiten zitten

Augustus is nog een volle zomermaand met hoge temperaturen. Er wordt veel buiten gezeten om van alles en nog wat te beleven: van gezellig babbelen over culinair tafelen tot BBQ. De oudsten onder ons zullen zich zeker nog de ‘stoepgesprekken’ herinneren waarbij de buren avond na avond keuvelden over de gewone dingen des levens zonder tv of smartphone. Dat hadden ze toen niet nodig. Ze zegden rechtstreeks aan mekaar wat ze te zeggen hadden. Nu zitten ze met z’n allen buiten, vriendelijk naast mekaar, ieder voor zich op dat plat ding te tokkelen. Al kan het ’s avonds al wat kil beginnen worden. Op 15 augustus gaat de zon onder om 21.03 uur. Op 21 juni was dat om 22.00 uur.

 

Kampen

Wie op een heel andere manier buiten zitten zijn de jeugdbewegingen. Die beleven dé tijd van hun werkjaar, het onbetwistbaar hoogtepunt van hun jaarwerking. Soms is jaren op voorhand uitgekeken naar een geschikte kampplaats liefst met veel bossen in de buurt. Wekenlang is het kamp of bivak voorbereid met allerlei buiten- en binnenspelen of andere activiteiten om het jeugdig volkje een heerlijke tiendaagse te bezorgen. En hopelijk is het  niet te droog – overvloedige regen hoeft ook weer niet – zodat het hoogtepunt van het kamp onbelemmerd kan doorgaan: het kampvuur.

Sommigen zijn al terug en proeven de heerlijke nasmaak van een fijne tijd, anderen genieten er nog volop van. We willen van harte alle leiders een leidsters bedanken die zich jaar in jaar uit met hart en ziel inzetten voor hùn jongeren. Vanwege ons een hartelijk applaus en een dikke pluim op je hoed! En voor wie het tastbaar wil maken: 12 augustus is de internationale dag van de jeugd.

 

Herexamens

Niet iedereen heeft evenveel geluk op het einde van een schooljaar óóóf heeft de zaak verknoeid. Dan zitten er herexamens aan te komen al heb ik ooit ergens horen waaien dat dit niet meer pedagogisch zou zijn … Hoe dan ook, als je ermee geplaagd zit dan wensen we jullie het allerbeste toe.

En wat volgt hoeft met het vorige helemaal niets te maken te hebben maar onlangs heb ik gezien dat ze bier in een café aanleveren zoals ze elders huisbrandolie leveren met een tankwagen. Och ja, mazout is tenslotte ook een soort drank.

Tot slot: ‘Waren de hondsdagen (20 juli-20 augustus) schoon en klaar, ze beloven een voorbeeldig jaar.

 

Rik Palmans