Terug naar de bron

Bijna zestig jaar. Zo lang bestaat Broederlijk Delen al. Zestig jaar campagne voeren voor een betere wereld.
Je zou denken dat er dan een beetje sleet op de zaken komt. Maar niets is minder waar! Broederlijk Delen is springlevend én broodnodig. Dat willen we deze campagne in de verf zetten. In 2020 starten we met een driejarige themacampagne. Dit laat ons toe om in de diepte te werken en mensen met een sterk verhaal te blijven bereiken, drie vastenperiodes lang.
Het thema van de komende drie jaar? Broederlijk Delen! Ofwel hoe wij delen als een hefboom zien naar een andere manier van samenleven. Daarmee keren we terug naar de bron, naar de oorsprong van Broederlijk Delen. We zetten de essentie van vasten opnieuw in het centrum van ons handelen. Met de uitdagingen in de samenleving van vandaag is dat meer dan nodig.
Zestig jaar lang al werken wij aan een ideaal. Een betere wereld, zonder ongelijkheid, waar iedereen mee is. Voor ons start die betere wereld met delen en herverdelen.

CAMPAGNE KORT

Ook met het Zuiden.
Delen doet goed
Ook met het Zuiden
BE12 0000 0000 9292

Delen zit in ons. Wij mensen zijn geboren delers. Als je er eens goed over nadenkt, delen we veel meer dan we denken. We delen voorspoed en geluk, maar ook tegenslag en verlies. Delen is broodnodig in onze strijd voor een betere wereld waarin iedereen mee is. Ook vandaag én in de toekomst. Dat willen we deze campagneperiode in de verf zetten. We zetten Broederlijk Delen centraal; ofwel hoe delen volgens ons het antwoord is op de uitdagingen van vandaag. Van klimaatverandering over sociale ongelijkheid tot gebrek aan zingeving.

Een betere wereld, zonder ongelijkheid, waarin iedereen mee is. Voor ons start die met delen en herverdelen.
En daarvoor hebben we jou nodig. Deze vasten gaan we delen en herverdelen, met diegenen die het nodig hebben. Samen brengen we verandering in het leven van talloze mensen in het Zuiden. Ndeye, Alassane en Saratou uit Senegal, maman Bienvenue uit Congo en de gemeenschappen van Herman en Maria José uit Colombia zijn de mensen waarvoor we delen en herverdelen.

 

Delen als hefboom voor systeemverandering

De wereldwijde obsessie met economische groei heft ons aan de rand van een ecologische en sociale catastrophe gebracht. Klimaatverandering bedreigt ons allemaal en in het bijzonder mensen in het zuidelijk halfrond. Buitensporige ongelijkheid destabiliseert samenlevingen, omdat ze tot armoede en polarisatie van politiek en maatschappij leidt. Technologische oplossingen kunnen deels een antwoord bieden op de ecologische crisissen, maar zijn ruimschoots onvoldoende. Het is hoog tijd dat we werk maken van een samenleving van het genoeg en de focus van onze welvaart verleggen van groei naar verdeling.