GROND OP DE POLITIEKE AGENDA

De ongelijke grondverdeling in Guatemala is een politiek probleem met enorme sociale, economische en gezondheidsgevolgen. De overheid doet niets om dit ten gronde op te lossen. Het beleid geeft voorrang aan grootschalige exportlandbouw, mijnbouw- en energieprojecten, die in handen zijn van de elite. Met torenhoge voedselonzekerheid op het platteland tot gevolg. De overheid weigert ook te luisteren naar de stem van het volk en proteststemmen worden in de kiem gesmoord.

 

  • België en de Europese Unie moeten hun rol spelen

Naast de Guatemalteekse overheid, hebben ook de Europese Unie en België een verantwoordelijkheid in dit verhaal. Sinds 2013 is er een voorlopig handelsakkoord tussen de EU en Centraal-Amerika van kracht. Dit akkoord zet nog meer druk op de natuurlijke rijkdommen en op voedselvoorraden die broodnodig zijn in de regio zelf. Bovendien zijn er tot op vandaag geen bindende mechanismen voorzien om de bescherming van milieu en mensenrechten af te dwingen.

 

  • Eerlijke handel en agro-ecologie

Broederlijk Delen brengt de situatie in Guatemala daarom hier onder de aandacht, in samenwerking met onze partnerorganisaties en internationale ngo-netwerken. We vragen dat België en de EU de eisen van boeren- en inheemse gemeenschappen mee op de agenda zetten in de politieke dialoog met Guatemala. We pleiten voor handels- en investeringsrelaties die de rechten van mens en milieu respecteren. En duwen agro-ecologische voedselsystemen naar voren, die de kans bieden honger definitief de wereld uit te bannen zonder daarbij de planeet verder te verwoesten.

DOE EEN GIFT

In Guatemala vechten veel gezinnen tegen honger. Ze hebben nochtans niet veel nodig om van te leven. Met grond, landbouwmateriaal en de juiste opleiding help jij een gezin genoeg eten op tafel te zetten.

 

  • Een startpakket voor eigen grond

Met 24 euro helpt je de boeren aan eigen grond door te investeren in het nodige juridische en politieke werk.

  • Een kleine landbouwkit

Met 56 euro geef je een gezin naast eigen grond zaden, planten en materiaal om groenten en fruit te telen materiaal om groenten en fruit

  • Een groot landbouwpakket

Met 98 euro schenk je de boeren bovenop eigen grond en planten de nodige opleidingen om hun oogst en inkomsten te verbeteren.

Bedankt voor jouw bijdrage!

 

VERSTERK HET NIEUWE

Ooit had een volk de slavernij achter zich gelaten. En vond een weg doorheen de onstuimige zee met een heel leger achter zich aan. Dan een lange moeizame tocht door de woestijn. Die uittocht blijft in de herinnering hangen.

Profeten zeggen dat een nieuwe uittocht altijd mogelijk is: ‘Blijf niet hangen in het verleden.’ God zegt:’ Ik onderneem iets nieuw. Het begin is er al, zie je het niet?’.

We treffen Jezus aan in de tempel van Jeruzalem. Schriftgeleerden en Farizeeën zwaaien er met de wet om een overspelige vrouw haar gepaste straf te geven. Jezus doorziet hen, rustig zegt hij: ‘Wie zonder zonde is, mag de eerste steen werpen!’ En ze druipen af, de oudsten eerst.

‘Ga heen’ zegt hij tot de vrouw, ‘En zondig van nu af aan niet meer.’. Zij mag het gewicht van het verleden van zich afschudden, ze mag opnieuw beginnen.

Guatemala: groene heuvels, overvloed aan water, ideaal klimaat om het hele jaar door groenten en fruit te telen. De extreme ongelijkheid echter leidde tot een bloedige burgeroorlog die 36 jaar duurde. Pas in 1996 kwamen er vredesakkoorden. In 2000 kelderden de koffieprijzen; eigenaars van koffieplantages zagen hun winst verdwijnen, ontsloegen hun werknemers en lieten de plantages onbeheerd achter.

Een nieuwe kans! Over heel het land verenigen boeren zich om de leegstaande gronden in beslag te nemen. Bezettingen zijn een krachtig instrument om de overheid eraan te herinneren, dat boeren recht hebben op grond. Nu kan de heropbouw beginnen.

Mensen mogen weer herleven, ook na moeilijke tijden. Voor Leonarda in Guatemala is het contrast met vroeger groot. ‘Nu eten we drie keer per dag en veel gevarieerder. Er staan zelfgekweekte groenten en fruit op het menu.’. Zij werken zonder chemische producten, wegens te ongezond en te duur. Duurzame landbouw is nu mogelijk.

Een uitnodiging ook voor ons om op een andere manier met voedsel om te gaan.

 

Bezinning

Verwachtingsmensen

zijn geen naïeve dromers.

Zij leven nu,

met open blik

en beide voeten op de grond.

Zij hebben weet

van wat gebrekkig is.

Van onrecht, amper recht te trekken.

Van armoede die aan de ziel knaagt.

En van een wereld

die zich neerlegt bij de feiten.

Daarom zeggen zij:

‘Hier is een mens niet voor gemaakt.

Laten wij kracht blootleggen in elkaar.

Waardigheid gunnen aan de ander.

Vrede nu zichtbaar maken.

Ruimte scheppen voor gastvrijheid.

En zelf teken worden

van een nieuwe aarde.’

(Kris Gelaude)