Feestdag: 24 maart.

Geboren rond 1331 in Vadstena als vierde kind van Birgitta van Zweden. Volgens de overlevering had ze een jozefshuwelijk met haar man, Eggart van Kürnen. Ze reisde haar moeder achterna naar Rome en trok met haar op pelgrimstocht naar het Heilig Land.
Na de dood van de H. Birgitta keerde Catharina met de relieken van haar moeder terug naar Zweden, werd later birgittines en abdis in Vadstena, waar ze in 1381 overleed.
Catharina wordt voorgesteld in pelgrimsuitrusting met relikwiekast (gebeente van de H. Birgitta), in mooie wereldlijke gewaden of in de kledij van de birgittinessen met bruin habijt, grijze mantel, zwarte sluier en vijfwondenkroon.
Attributen zijn: abdissenstaf, lelie (jozefshuwelijk), duif, schriftrol, ganzenveer, boek, inktpot en kruisbeeld. De lantaarn of olielamp – soms op het doek – zinspeelt op de legende dat haar armoedige kleren soms begonnen te stralen. De hinde naast haar zou haar beschermd hebben tegen de avances van opdringerige mannen. Soms reiken engeltjes haar een kroon aan, die verwijst naar haar hoge afkomst.
Catharina van Zweden werd aangeroepen tegen vroeggeboorten omdat een vrouw in Rome die al zeven kinderen dood ter wereld had gebracht dankzij Catharina’s gebed beviel van een gezond dochtertje. Heilig verklaard in 1484.