In februari is Tongeren weer de gaststad voor de Fakkeltocht, net zoals in 2014 voor de toen 20e editie. Voor deze 25e editie (weggevallen edities niet meegeteld) koos IJD Jongerenpastoraal om de Fakkeltocht eens niet aan de start van de advent te beleven, maar af te wijken van deze jaarlijkse gewoonte door Maria Lichtmis als richtdatum te nemen. De naam van de Fakkeltocht luidt “Spreek Met Vuur”.

Samen met de Kroningsjongeren, de jongerengroep die zich achter het jongerenprogramma van de Kroningsfeesten zet, werd nagedacht over het thema van de Fakkeltocht. Er werd een verbinding gevonden tussen de twee thema’s. Enerzijds het verhaal van Filippus, dat het jaarthema van IJD voedt met een aanmoediging om te durven vertellen over wat er in je leeft. Anderzijds het thema van de Kroningsfeesten dat draait rond verbinding. De titel van de Fakkeltocht: “Spreek Met Vuur” werd zo een feit. Wat schuilt er nu echter achter deze naam? Je leest het hier.

 

SPREEK

 

Het is zo belangrijk dat jongeren woorden vinden en leren gebruiken, om te spreken over wat er in hen leeft. Al te vaak onderschatten we het belang van wat ze te zeggen hebben. Wat jonge mensen voelen en denken over de wereld om hen heen en hoe ze naar het geloof en de Kerk kijken is van onschatbare waarde. God heeft voor elke mens een bijzondere opdracht in petto: een roeping. Een deel van deze opdracht, die we allemaal als gedoopten meekregen, is om te vertellen aan anderen over hoe wij de wereld zien en hoe wij Gods aanwezigheid ervaren.

 

MET

 

Echt groeien, dat doe je samen. Net zoals echt geloven en echt leven. Dat doen honderden duizenden jongeren deze zomer op de Wereldjongerendagen in Lissabon. En in Tongeren houden ze hun geschiedenis, hun gemeenschap, hun geloof levendig. Dit met elke zeven jaar opnieuw een bijzonder evenement: de Kroningsfeesten. De organisatie achter de feesten roept op tot broederlijkheid: als broers en zussen kijken naar elkaar, naar je vrienden, naar je buren, naar mensen dichtbij, mensen ver weg, naar mensen van het eigen geloof, naar mensen van een andere cultuur.

 

VUUR

 

Tijdens de Fakkeltocht dragen de jongeren niet zomaar zonder reden een fakkel rond. Ze dragen écht vuur! Dit vuur toont hun enthousiasme om de weg van Jezus te gaan. De Fakkeltocht is nu geplaatst in het weekend na de feestdag “Opdracht van de Heer”. Het is de dag waarop we herdenken dat Maria haar jonge kindje naar de tempel bracht, om hem aan God toe te vertrouwen. Hier werd Jezus’ opdracht duidelijk als iemand die Licht zou brengen voor de wereld. De feestdag wordt in de volksmond “Maria Lichtmis” genoemd, omdat Maria de mama van Jezus is, en Jezus Licht van de wereld is. We geloven dat alles beter wordt dankzij Hem, met Zijn licht, met Zijn licht dat ons licht ontsteekt.

 

SPREEK MET VUUR

 

Laten wij als gelovige gemeenschap in en rond Tongeren speciaal voor deze jongeren bidden, zowel voor de vormelingen van ons eigen dekenaat, als zij die van verder naar Tongeren reizen om het gelovig vuur met velen te delen.

Voor zij die in Tongeren zelf wonen, doen we de warme oproep om een theelichtje voor het raam te zetten, als symbool van meeleven. Jonge mensen, welkom in onze vurige Kerk!