De eerste van collecte voor Broederlijk delen zal gehouden worden op zaterdag 25 en zondag 26 maart 2017.

Stort je bijdrage op BE12 0000 0000 9292 en bezorg de boeren in Burkina Faso meer mogelijkheden om zelf keuzes te maken.

  • 19 Euro: Je schenkt een boer een vorming over technieken die de vruchtbaarheid van de grond herstellen en beschermen. Zodat ook in de toekomst landbouw mogelijk blijft.
  • 38 Euro: Je geeft één vrouw een lening voor een schaap dat zorgt voor extra inkomsten en kostbare mest. Zo kan ze uiteindelijk ook onderwijs en gezondheidszorg voor haar gezin betalen.
  • 120 Euro: Hiermee kan een boerengroep een vrachtwagen huren voor één dag waarmee ze de verzamelde stenen vervoeren naar hun velden. Dankzij de bouw van erosiedijken sijpelt het water dieper in de grond en spoelt de vruchtbare grond niet weg tijdens hevige regenbuien. Het beschermde veld levert tot vier maal meer oogst op.

STORT REGEN VOOR BURKINA FASO

Maak van elke druppel een geschenk

Burkina Faso. Het land in West-Afrika roept beelden op van rood stof, kalende vlaktes en een uitputtende droogte. Met een regenseizoen van slechts vier maanden is het voor de boeren altijd al een uitdaging geweest om voldoende graan te produceren. Een tekort aan voedsel is dan ook een jaarlijks terugkomend probleem, vooral in het noorden van het land. De veranderingen in het klimaat maken de regenval boven¬dien wispelturiger en het regenseizoen nog korter. Hevige stortbuien zetten hele dorpen onder water en spoelen de vruchtbare grond weg. Terwijl daarna de droogte aanhoudt en zo de planten doet verwelken.
Ook Bourzanga, een afgelegen boerendorpje tussen de rots¬achtige heuvels, kreunt in het voorjaar onder de hitte. De voedselvoorraden raken binnenkort uitgeput. De overheid doet niets om de lokale bevolking hier vooruit te helpen. Het dwingt de boeren om zelf te zoeken naar andere manieren om voedsel te produceren en geld te verdienen om hun gezin te onderhouden. Gelukkig zijn de boeren hier vindingrijk.
Maak vandaag kennis met Amssetou, een energieke mama en lokale beroemdheid die een hoofdrol speelt in de strijd voor voldoende inkomsten. Want Amssetou wil zelf bepalen hoe zij haar leven inricht.

Moestuintjes oogsten succes

Thuisblijven, dat is niet voor Amssetou weggelegd. Voor dag en dauw gaat zij samen met de vrouwen in Bourzanga aan de slag op hun tuinbouwveld. “Een van de grote voordelen in Bourzanga is de nabijheid van het meer”, zo vertelt Amssetou. “De vrouwen in de omgeving zagen al heel vlug het potentieel om de braakliggende gronden daar te gaan bewerken.” In ruil voor een jaarlijkse bijdrage krijgen ze van de eigenaars een klein stukje grond dat ze mogen bewerken. Het veld is mak¬kelijk te irrigeren door water op te pompen uit het meer. De vrouwen telen er groenten gedurende de maanden dat er geen regen valt. Tussen alle huishoudelijke taken door ver¬bouwen ze op hun veld tomaten, ajuinen en kool. De vrouwen zorgen zo zelf voor een belangrijke variatie in de maaltijden van hun gezin.

Bewaren voor later

Een ander deel van de oogst is bestemd voor de verkoop. Op die manier hebben de vrouwen voldoende geld om bijvoor¬beeld extra eten te kopen of het schoolgeld van hun kinderen te betalen. De kolen en tomaten gaan rechtstreeks van de tuin naar de markt. Maar daar heerst een bikkelharde concur¬rentie. Onder meer door de aanwezigheid van geïmporteerde producten van grote bedrijven. Amssetou legt uit dat op die manier de prijzen kelderen en de vrouwen maar weinig verdienen aan hun harde werk. “Om dat tegen te gaan heeft ADIF met steun van Broederlijk Delen onlangs een magazijn gebouwd. Daar kunnen we de ajuinen uit de tuin bewaren. Het is voor ons interessanter om de ajuinen pas te verkopenwanneer de prijzen hoger staan.”