Met een bang hart hebben we afgewacht of het Vredeslicht dit jaar wel uit Bethlehem kon overgebracht worden. In het land van Jezus gebeurt immers het totaal tegenovergestelde als waar het Licht uit Bethlehem wil voor staan. Het hele gebeuren rond het Vredeslicht uit Bethlehem wil immers mensen motiveren om tussen Kerstmis en Nieuwjaar een persoonlijke, actieve bijdrage te leveren om warmte, hoop, vreugde, licht en hartelijkheid door te geven aan alle mensen van goede wil. We oriënteren ons op de dialoog ten dienste van de vrede.

 

Toch vredeslicht 2023

Het twaalfjarig Palestijnse meisje Pillar Jarayseh ontstak dit jaar het Vredeslicht in de geboortegrot van Bethlehem. Bedenk dat Bethlehem een Palestijnse grensstad is ten zuiden van Jeruzalem en afgescheiden is van Israël door een muur van vier meter hoog.

Vanuit Bethlehem werd het licht dit jaar niet overgebracht naar Tel Aviv vanwege het beperkte vliegverkeer aldaar door de oorlog. Het werd per auto naar Amman gebracht, de hoofdstad van Jordanië en vandaar overgevlogen naar Wenen waar het op vrijdag 17 november toekwam. In het bijzijn van heel wat prominenten heeft de 10-jarige Michaël Putz, padvinder en misdienaar, het vredeslicht daar in ontvangst genomen om het naar de dom van Salzburg te brengen. Daar zullen jongeren uit meer dan 20 landen het vredeslicht afhalen tijdens een feestelijke viering. Scouts uit de Oostkantons, Wallonië en Vlaanderen zullen het vandaar samen naar Eupen brengen.

 

Naar Tongeren en verder

Op zondag 10 december zal het Vredeslicht in Eupen aankomen tijdens een drietalige viering in de evangelische kerk van Eupen. Een afvaardiging van de ‘Vrienden van de kerststal’ zal daarbij aanwezig zijn en het Vredeslicht 2023 naar de basiliek brengen. ’s Anderendaags, op maandag 11 december zal het Vredeslicht verdeeld worden naar de andere dekenaten van ons bisdom. Tijdens een viering in de kerststal van de basiliek om 15 uur, voorgegaan door vicaris-generaal Hans Tercic, zullen kinderen van de basisschool Jeugdland het vredeslicht verdelen. Iedereen is daar welkom.

Op zaterdag 16 november wordt het Vredeslicht uit Bethlehem dan plechtig door de stad gedragen. We verzamelen aan Moerenpoort waar om 18.30 u. de ‘Last Post’ wordt geblazen en het Vredeslicht wordt overhandigd aan de deken. In stoet gaan we via de wandelweg van de Leopoldwal en de Maastrichterstraat naar de basiliek. Daar is rond 19 uur een korte vredeswake en wordt het licht verdeeld onder de aanwezigen. Om 19.30 u. is er dan een gratis concert door de Koninklijke Harmonie ‘Ons Verlangen’ uit Beverst.

Dit jaar komt het Vredeslicht voor de zesde keer naar Tongeren.

 

Slapen in de stal

Vredeslicht en kerststal gaan natuurlijk heel goed samen. De ‘Vrienden van de Kerststal’ hebben ook dit jaar weer gezorgd voor een originele uitbeelding van het kerstgebeuren. Weet dat het dit jaar 800 jaar geleden is dat Franciscus van Asssisi in Greccio de eerste kerststal in scène zette. Het kreeg navolging over de hele wereld tot op de dag van vandaag.

Kinderen en Kerstmis gaan bijzonder goed samen. Dit jaar mogen de leerlingen van het vijfde leerjaar van de Sint-Lutgartschool op 8 december een nachtje doorbrengen in de kerststal. Ze komen op vrijdagavond samen in de basiliek: slaapplaats aanwijzen en spulletjes op bed zetten. Samen lekker avondeten in het parochiecentrum. In de basiliek naar de betekenis van Kerstmis luisteren, een kerstfilm bekijken en slapen. Leerkrachten en enkele mensen van de vrienden van de kerststal ‘houden de wacht’ … Lekker ontbijten en terug naar huis.

De school bracht reeds prachtige kerstversiering aan in de dennenbomen bij de kerststal. De leerlingen van Jeugdland zullen de ingang van de basiliek versieren.

 

Goed om weten

Het hele gebeuren rond het Vredeslicht wordt in de Oostenrijkse en Duitse media prominent in de verf gezet. Dit vredesgebeuren is trouwens bij de Oostenrijkse radio begonnen als een solidariteitsactie via de radio in 1973, vijftig jaar geleden dus. In 1978 kwam het live op TV.

Duitsland pikte in na de val van de Berlijnse muur in 1989: scouts en brandweerlieden brengen het vredeslicht in tal van gemeenten. Sinds 2009 maakt de ARD elk jaar op de zaterdag voor de eerste Adventszondag een heuse show rond de komst van het vredeslicht. Aanvankelijk was het de bedoeling om 100.000 lichtjes te verspreiden. Het zijn er ondertussen vele miljoenen. Ook dit jaar is er die show onder de titel ‘Adventsfest der 100.000 Lichter’. Afstemmen op ARD 1 op zaterdag 2 december om 20.15 u.

En nog dit: het Vredeslicht van Bethlehem was ondertussen aanwezig bij de Berlijnse muur, in het concentratiekamp van Auschwitz, op Ground Zero in New-York en vorig jaar aan het front in Oekraïne. Als het dit jaar nu eens in Jeruzalem mocht schitteren …

 

Rik Palmans