(Jeroom, Jeroen)

Feestdag: 30 september

Kerkleraar, een van de westerse kerkvaders. Hiëronymus werd geboren rond 347 in Dalmatië en overleed in Bethlehem (ca. 420). Hij studeerde in Rome, vertrok naar het Heilig Land, maar werd onderweg ziek en verbleef drie jaar als kluizenaar in Antiochië, waar hij Hebreeuws en Grieks leerde.

Op uitnodiging van paus Damasus kwam hij naar Rome, waar hij een groep vrouwelijke gelovigen rond zich verzamelde – onder wie de HH. Marcella* en Paula*. Nadien verbleef hij 34 jaar als boetende woestijnvader in de buurt van Bethlehem en maakte er een nieuwe Latijnse vertaling van de bijbel uit het Hebreeuws, de zogenoemde Vulgaat.

Hiëronymus wordt op drie verschillende manieren afgebeeld. Een bekende voorstelling is die als oude, halfnaakte kluizenaar bij een grot met een steen (waarmee hij zich op de borst sloeg als hij door seksuele begeerte werd gekweld), een gesel (zelfkastijding), een doodshoofd, een (bijbel)boek, een kruisbeeld waarvoor hij knielt, een zandloper en een leeuw die hij volgens de legende bevrijdde van een doorn in de poot.

Op sommige afbeeldingen wordt hij verleid door een naakte vrouw, fluistert de duivel hem iets in het oor of wordt hij door een engel gegeseld.

Een andere voorstelling: als kardinaal met boek, pen, kruisstaf met een of twee dwarsbalken, rode kardinaalshoed en leeuw. Die voorstelling berust op een middeleeuwse legende. Hiëronymus was wel raadgever van paus Damasus, maar nooit kardinaal. Door zijn purperrood kardinaalsgewaad onderscheidt hij zich evenwel van de andere kerkvaders.

Nog een portrettering is die als geleerde in een studeerkamer, met aan zijn voeten opnieuw de leeuw. Boven zijn hoofd bevinden zich weleens drie musicerende engelen (symbool van de Drie-eenheid). Overige attributen zijn hier: boek en pen, zandloper, schedel of kruisbeeld.

Hiëronymus van Bethlehem is patroonheilige van studenten, theologen, leraars, bibliothecarissen, correctors en vertalers.

Zijn hulp werd afgesmeekt tegen oogziekten (hij had zelf maar één oog en draagt op latere afbeeldingen soms een bril.