18 december is de Internationale Dag van de Migrant. Meer dan drie procent van de wereldbevolking leeft buiten zijn eigenlijke woonplaats.

Tegenwoordig leven meer mensen dan ooit in een ander land dan het land waarin ze zijn geboren. Terwijl veel mensen uit vrije keuze migreren, migreren vele anderen uit noodzaak. In 2019 bedroeg het aantal migranten wereldwijd naar schatting 272 miljoen, 51 miljoen meer dan in 2010. Volgens de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) is migratie een van de meest ingrijpende fenomenen van de vroege 21ste eeuw.

Op 18 december 1990 ondertekende de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties de internationale conventie over de bescherming van de rechten van alle gastarbeiders en hun families. In de context van het stijgend aantal migranten wereldwijd riep de Algemene Vergadering van de VN in 2000 18 december uit als de Internationale Dag van de Migrant.

 

Een dag zonder migranten

Hoe zou een dag zonder migranten eruit zien? In tegenstelling tot wat sommigen misschien denken, spelen migranten een cruciale rol in de wereldeconomie. Studies tonen aan dat immigranten groei en innovatie brengen in zowel de landen waar ze vandaan komen als in de landen waar ze naartoe verhuizen. De meeste westerse landen worden geconfronteerd met een demografische tijdbom, aangezien hun vergrijzende bevolking en lage geboortecijfers betekenen dat ze afhankelijk zullen zijn van immigranten om de economische groei te stimuleren en te ondersteunen. Het is daarom in het belang van deze ontwikkelde landen om een veilige en ordelijke migratie te ondersteunen.

In dat opzicht is het nodig dat wij Migranten en hun gezinnen met  meer respect behandelen. Maar het is ook eerst en vooral een mogelijkheid om de bijdragen die door miljoenen migranten aan economieën en het welzijn van de gast- en thuislanden geleverd worden te erkennen, en het respect voor hun basis mensenrechten te promoten.

De meeste mensen van ons staan er niet zo bij stil hoe het is om te moeten vluchten. Alles achter te laten en hopen dat er plaats voor je is in een ander land waar je de taal niet kent en de mensen niet kent, maar waar het tenminste veilig is.

Als christenen kunnen we migranten en vluchtelingen niet als vreemden zien, maar medeburgers die met ons werken aan de opbouw van een nieuwe wereld.

 

Ingezonden door L Cuenen