De meest gestelde vraag, inwendig of luidop, zal wel zijn: ‘Wat zal het nieuwe jaar ons brengen?’ Iedereen hoopt natuurlijk op het beste en wil graag een bijdrage leveren door zelf goede voornemens te formuleren. Iedereen wenst ook de andere het beste en drukt dat hardop uit of met een kaart, een e-mail of een sms’je.

Ondanks alles beginnen we met dat coronavirus dat maar niet klein te krijgen lijkt. Je leert er een beetje mee leven maar toch. Er bestaat een bier dat Corona heet en het schijnt dat er in deze coronatijd veel meer van dat bier gedronken is. Een mens zou het andersom verwachten maar mensen zijn zo onvoorspelbaar als virussen.

 

Vredesdag

Sinds 1968 wordt er op de eerste dag van het burgerlijk jaar gebeden voor de wereldvrede. Het was een initiatief van Paus Paulus VI. De verschillende opvolgers hebben dat initiatief aangehouden en schrijven elk jaar voor die gelegenheid een brief. Dit jaar schrijft paus Franciscus een brief met als thema: “Onderwijs, werk, dialoog tussen de generaties: instrumenten voor het creëren van een duurzame vrede”.

Die vredesdag ligt nog binnen de periode dat het vredeslicht uit Bethlehem in ons midden is. Het zou mooi zijn als dat vredeslicht ook een plaatsje krijgt op onze nieuwjaarstafel. Alvast een goed begin. En in diezelfde geest kunnen we ook bidden voor de eenheid onder de christenen. Die week loopt van 18 tot en met 25 januari. Een goede verstandhouding tussen de christenen draagt zeker bij tot het vredesproces. Eerst voor eigen deur vegen.

 

Sint-Thomas

Neen, $het gaat niet over de ongelovige Thomas uit het evangelie. Die vieren we op 3 juli. We vieren op 28 januari een grote meneer die voor de Kerk van enorme betekenis is geweest en nog is namelijk de heilige Thomas van Aquino. Geboren in de buurt van Napels rond 1225 wordt hij dominicaan en professor aan de universiteit van Parijs. Samen met de heilige Augustinus (354-430) is hij de invloedrijkste denker van de katholieke theologiegeschiedenis. Belangrijk is dat hij een synthese tot stand bracht tussen het filosofisch denken van de Griekse wijsgeer Aristoteles (384-322 v. C.) en het christendom. Zijn beroemd hoofdwerk is de Summa Theologiae. In kringen van filosofen en theologen wordt zijn wijsheid nog steeds zeer hoog geacht. Hij bezat ook het vermogen om ingewikkelde dingen eenvoudig uit te leggen. Over hem gaat volgend verhaaltje. Toen men hem vroeg wat zijn grootste gave was zou hij geantwoord hebben: ‘Deze om te verstaan wat ik lees’. En hier een mooi gebed van hem:

 

Geef mij, Heer God,

een geest om U te kennen,

een hart om U te zoeken,

wijsheid

gedrag dat U bevalt,

trouwe volharding als ik op U wacht

en de hoop U uiteindelijk te omarmen.

Toch mooi om mee te nemen in dit nieuwe jaar.

 

Laatste 100 dagen

Neen, we kondigen geen einde van de wereld aan. Het gaat over de leerlingen van het laatste jaar middelbaar die eind januari de laatste 100 dagen van hun middelbare schooltijd vieren. Al zal dat beestje voor het tweede jaar op rij roet in het feest-eten gooien. Maar zo’n leerlingen zijn vindingrijk genoeg om er toch een gezellige dag van te maken.

Eigenlijk is deze dag een uitvloeisel van het Chrysostomos-feest. Leerlingen van de Retorica – laatste jaar Latijn-Grieks – vierden destijds deze heilige op zijn toenmalige feestdag 27 januari door wedstrijden te houden in welsprekendheid. Met de uitbreiding van de studierichtingen werd het een algemener feest van de laatste honderd dagen.

 

Winter?

Gaan we wat winter krijgen? Ik bedoel wat vrieskou en mogelijk wat sneeuw om niet te vergeten hoe die er uitziet. Want met die opwarming … De natuur is niet tegen te houden en tegen het einde van de maand zullen we merken dat de dagen al aardig gelengd zijn. En misschien wachten de sneeuwklokjes wel niet tot het einde van de maand. Ze zullen er zeker zijn als bode van de nakende lente.

Een weerspreukje nog: “Draagt januari een sneeuwwit kleed dan wordt de zomer zeker heet”.

 

Rik Palmans