Je mag natuurlijk iets van wensen verwachten maar er iets dat nog belangrijker is. Vanaf 1 januari 2023 laten alle volwassen mannelijke Tongenaren die met de kroningsprocessie meegaan hun baard groeien, sommigen ook hun haar. Want de dresscode is: geen aangeplakte baarden, geen pruiken, geen juwelen, geen tattoos, geen schmink hooguit een laagje zonnebank en liefst nog naturel. We zijn op zes maanden van de kroning, we zitten in de rechte lijn naar de aankomst, het is dus serieus  aan ‘t worden. Elke maand tot juli zal getekend zijn door de voorbereidingen op het kroningsgebeuren.

Wensen

Maar we willen jullie onze wensen niet onthouden. Integendeel, we wensen je alle geluk van de wereld als je maar weet dat je voor een groot deel je geluk zelf maakt en dat het geluk soms in een klein hoekje zit. En maak je zelf niet ongelukkig door te kijken naar wat je niet hebt of bent maar kijk naar wat je wél hebt en wie je wél al bent. Laat je leiden door positieve gedachten dan komt alles goed.

Januari is onder andere de maand van de nieuwjaarsfeestjes en –recepties. We wensen elkaar het beste en drinken ons daarbij een beetje moed in. Velen maken ook goede voornemens. Aan hen wensen we veel uithoudingsvermogen toe want je weet … maar ik wil niet negatief zijn. Het moge jullie allemaal voor de wind gaan. Vrede en alle goeds!

 

Vrede

Kerkelijk beginnen we het nieuwe jaar met de ‘Internationale gebedsdag voor de vrede’. Die wordt sinds 1 januari 1968 gehouden op initiatief van toenmalig paus Paulus VI en wordt door de opeenvolgende pausen aangehouden. En het blijft helaas nodig want met een oorlog in onze voortuin …  en op zoveel andere plaatsen in de wereld. We zijn er ook gevoeliger aan geworden sinds we het ‘Vredeslicht uit Bethlehem’ in Tongeren ontvangen en verdelen over gans ons bisdom en zelfs daarbuiten.

Diezelfde eerste dag van het nieuwe jaar eren we in de liturgie Maria onder de titel ‘Moeder Gods’ zoals dat werd vastgesteld op het concilie van Efeze in 431. De liefde voor Maria verbindt katholieken, Orthodoxen en zelfs Moslims. Dit leidt ons binnen in de ‘Bidweek voor de Eenheid van de Christenen’ die jaarlijks gehouden wordt van 18 tot en met 25 januari.

Maar eerst komen de Drie Koningen nog langs, eertijds op 6 januari maar liturgisch op de zondag na 1 januari. Voor de Orthodoxen is dit hun Kerstfeest. Voor de vrienden van de kerststal betekent dit afbreken, opruimen en opbergen én dromen van maandag 6 november want dan beginnen ze aan de nieuwe.

 

Bijzondere dagen

Met al die feestdagen in de buurt kon het niet uitblijven. 5 januari is slagroomdag. Wie bedenkt het? En op 21 januari is het knuffeldag. Dat is al wat serieuzer.  Héél ernstig is 16 januari. Dat is de ‘Dag van de godsdienstvrijheid’. Er zijn nogal wat landen waar je beter niet laat merken dat je gelovig bent. We kunnen het ons niet voorstellen maar het is wel zo. En wat ook nog altijd aandacht nodig heeft is de melaatsheid. 30 januari is ‘Wereldlepradag’ bij ons onder de aandacht gebracht door de Damiaanactie van eind januari.

Het is ongelooflijk wat er allemaal aan (soms knotsgekke) ‘dagen van …’ bestaat. Als je er nog eentje wil aan toevoegen: 11, 12 en 22 januari zijn nog vrij maar al de andere dagen hebben één of meerdere aandachtspunten.

En voor wie zich wil  opwarmen, van 17 tot 30 januari zijn het de ‘Australian Open’ want daar is het zomer.

 

Het weer in januari

Dat interesseert ons heel erg. Gemiddeld is januari de koudste maand van het jaar met dagtemperaturen die schommelen tussen 2 en 3,5 graden. De hoogste temperatuur in Ukkel werd bereikt op 16 januari 1947 met 15,3 ° en de laagste werd gemeten op 23 januari 1940 met min 18,7°. De laagste minimumtemperatuur ooit in ons land werd gemeten in Rochefort op 20 januari 1940 met min 30,1°. De gemiddelde neerslag ligt tussen 50 en 130 mm. De natste maand januari was in 1995 met 143,6 mm en de droogste was 2 jaar later, in 1997 met 2,6 mm. Gemiddeld zijn er ook 5,2 dagen sneeuw maar in de jaren 1932, 1969, 1989 en 1990 viel er in januari helemaal geen sneeuw in Laag- en Midden-België. Zonneschijn krijgen we gemiddeld 55 uur met dieptepunten van 26 uur in 1902, 1915 en 1935 en met als hoogtepunt 104 uur in 1954. Stormen kan het ook met windstoten tot 100 km per uur. Op 25 januari 1990 werd in Bevekom een windstoot gemeten van 168 km per uur.

De dagen lengen en er komen al bloeiende bloempjes en boompjes aan: het sneeuwklokje, het blauwe druifje, de maagdenpalm, de mimosa, de (tover)hazelaar en het peperboompje.

Tot slot nog dit: ‘Als in januari de muggen zwermen dan moogt ge in Meert uw oren wermen’.

 

Ingezonden door EH Rik Palmans