We moeten het niet ver gaan zoeken, juli staat voor vakantie. De naweeën van de examens worden weggezwommen en uitgezond. Het vrijheidsgevoel viert hoogtij en het plezier kan niet op. Wie in dienstverband werkt mag de riem voor een tijdje afleggen en zelf hun dag indelen. Mogen we in deze tijd toch ook denken aan allen die om welke reden dan ook aan het werk blijven of thuis (moeten) blijven. Want om het plezier van velen mogelijk te maken moet er door anderen hard gewerkt worden.

Met de maand juli gaan we de tweede helft van het jaar in. De naam van de maand komt van Julius Caesar.

 

Kerkelijke feesten

In de kerk is het wat grote feesten betreft nogal kalm. Heel kalm zelfs. De dagen kabbelen rustig verder op het zomers ritme.

Toch komen er verschillende Limburgse heiligen aan bod. Op 8 juni gedenken we de heiligen Landrada en Amelberga die in de achtste eeuw verbonden waren aan het klooster in Munsterbilzen. Op 10 juni gedenken we de heilige Amandina van Schakkebroek, een missiezuster die in 1900 werd vermoord tijdens de Boxeropstand in China. Er zijn ook nog de heiligen Monulphus en Gondulfus die we op 16 juli vereren, bisschoppen van Maastricht die beschouwd worden als de bouwers van de Sint-Servaas. In een middeleeuwse kroniek worden ze ook de 21° en de 22° bisschop van Tongeren genoemd. En dan is er nog de zalige Christina ven Brustem op 24 juli. Zij was raadgeefster van graaf Lodewijk II van Borgloon en zij stuurde de heilige Lutgardis van Tongeren naar Aywières. In één enkele gedachtenis herdenken we ook nog de heilige bisschoppen van ons bisdom op 4 juli.

In deze maand gedenken we ook nog de apostel Thomas, de heilige Benedictus – één van de patronen van Europa -, de heilige Birgitta, ook een patroonheilige van Europa, de heiligen Joachim en Anna, ouders van Onze-Lieve-Vrouw en op de laatste dag de heilige Ignatius van Loyola, stichter van de jezuïeten. Dus toch een mooie collectie heiligenvieringen.

 

Burgerlijke feesten

In de maand juli hebben we bij ons twee burgerlijke feestdagen. Vooreerst is er 11 juli, de feestdag van Vlaanderen die verwijst naar de guldensporenslag van 11 juli 1302. Toen overwon het leger van het graafschap Vlaanderen het Franse leger. Dat is symbool geworden van de Vlaamse strijd.

Tien dagen later, 21 juli, is het onze nationale feestdag. Die datum gaat terug op de dag van de eedaflegging van Leopold I, de eerste Belgische koning, op 21 juli 1831. 11 juli is voor een beperkte groep een betaalde feestdag; 21 juli is voor iedereen een betaalde feestdag.

We hebben er eigenlijk niets mee te maken maar bij ons is er toch een beperkte belangstelling voor 4 juli, The Fourth of July of ook Independence Day, de Amerikaanse nationale feestdag naar aanleiding van de aanname van de Amerikaanse onafhankelijkheidsverklaring in 1776. En op 14 juli is er dan ‘Quatorze Juillet’, de Franse nationale feestdag. De datum gaat terug op de bestorming van de Bastille (Parijse gevangenis) in 1789 waarmee formeel de Franse revolutie begon.

 

Evenementen

Maar al die feesten worden voor het brede publiek in de schaduw gesteld door de grote sportevenementen: Tennis Wimbledon (28 juni-11 juli),de Ronde van Frankrijk (26 juni-18 juli) en de Olympische Spelen in Tokio (23 juli – 8 augustus) die vorig jaar werden uitgesteld omwille van jeweetwel. Wat gaan we toch maar kijken tussen 19 en 22 juli? En als mijn informatie juist is (want ik kan het nauwelijks geloven) dan kan je de mannenfinale op Wimbledon gaan bijwonen met een ticketje vanaf 5.780,50 euro …

En mogelijk is er hier of daar toch nog een muziekfestival wat er op zou wijzen dat het met de coronacijfers goed blijft gaan. Wat we vurig hopen.

En in 2011, tien jaar geleden, werd 30 juli door de Verenigde Naties uitgeroepen tot Wereldvriendschapsdag. Het idee is dat de vriendschap tussen volkeren, landen, culturen en individuen vredesinitiatieven kan stimuleren en bruggen en verbindingen bouwen tussen individuen en gemeenschappen.

 

Oogstmaand?

Ja, ik weet wel dat vroeger augustus de oogstmaand werd genoemd maar gezien de klimatologische ontwikkelingen begint dat anders te liggen. Als het weer een beetje droog blijft zal je zien dat tegen eind juli al heel wat graan van de velden is gehaald.

Tot slot nog een weerspreukje:

In juli de zon gouden straalt de mulder gouden koren maalt.

 

Ingezonden door Rik Palmans PE OLVrouw Tongeren