Laat me beginnen met een citaat. ‘Er is een weerspreuk die zegt: “In juni weinig regen voorspelt een grote zegen”. Dat kan vroeger zo wel geweest zijn – weerspreuken zijn afgeleid van ervaringen van destijds – maar dat durf je tegenwoordig toch niet meer hardop zeggen. Want met die klimaatveranderingen zijn er meerdere dingen die niet meer kloppen. Als we dit schrijven is het 15 mei. De ijsheiligen zijn het land uit maar de langdurige droogte begint toch bedenkelijk te worden. En dan zou het wel eens kunnen zijn dat veel regen juist wel een zegen kan zijn. Niet teveel ineens natuurlijk maar liefst gelijk het met alles is, maathouden.’

Dat schreven we als inleiding bij de junigedachten van 2022 en kijk, we zitten weer met hetzelfde. Het is 15 mei 2025 als ik dit schrijf. In Antwerpen en Limburg is het code rood voor heidegebied en de minister roept op om verstandig om te springen met drinkwater. Er wordt geen regen voorspeld en als er dan plaatselijk toch een onweer losbarst, loopt het weer de spuigaten uit.

Zomer

En toch blijven we hopen op een mooie zomer na de schitterende paasvakantie en de heerlijke aprilen meidagen. Als ik er iets kon aan doen, ik zou het ’s nachts langdurig zachtjes laten regenen juist genoeg om heel goed te zijn. Maar wie ben ik?

Die zomer kan je naar eigen believen laten beginnen op 1 juni of op de 21 juni, dit jaar om 4.42 uur om precies te zijn. De kans is dus groot dat je al slapend de astronomische zomer binnensoest. En verder is het afwachten wat het weer betreft. Gek toch hoe de zomer verwachtingen oproept maar ook heel wat herinneringen aan vroeger. Het zal ook wel samenhangen met het oud worden,pardon oud zijn.

Nieuwe aardappelen

Het feest van Sacramentsdag valt dit jaar op 19 juni. Die dag brengt nogal wat processies mee die het toch nog in heel wat parochies hebben overleefd. En dat brengt op zijn beurt heel wat ‘klein kermissen’ mee. Uit de ervaring van het verleden is voor mij de klein kermis altijd geassocieerd met nieuwe aardappelen. In ons dorp was het klein kermis op de zondag na het feest van Sint Jan de Doper. Tot het kermismenu hoorden steevast nieuwe aardappelen uit eigen tuin. Die aardappelen moest je niet schillen maar het dunne vel eraf schrapen. Gekookt waren ze een heerlijkheid om te proeven. Het aspergeseizoen mag dan wel voorbij zijn er bieden zich ontelbare andere heerlijkheden aan uit tuin, akker en boomgaard.

En nu we het toch over processies hebben. Ik vond een heerlijke weerspreuk uit Voeren. Eerst in het prachtige dialect, dan met onderschrift. “Kump de persessie vaan Sint Mèèjrte ien geroesje daan kump dij van Eèsjde iengedroeëpe. Komt de processie van Sint-Martensvoeren droog binnen dan komt die van Eijsden (NL) nat binnen.” Wie kent niet de spanning of het weer het toelaat dat de processie al of niet kan uit trekken?

Vaderfeest

Liturgisch kan in juni de pret niet op, het ene feest volgt op het andere. Ook een feest, niet direct liturgisch, is Vaderdag. Na de moeders is hij aan de beurt op de tweede zondag van juni. Hij wordt misschien wel niet direct in de bloemen gezet maar hij mag op deze dag toch duidelijke blijken van onze erkentelijkheid krijgen. Proficiat vaders!

Van de vaders naar de examens is een hele stap maar in deze maand kan je aan dat verschijnsel en de erbij horende koorts niet voorbij. We wensen allen die erbij betrokken zijn, scholieren en studenten voorop, alle geluk en een goede uitslag. Versta me goed, ik bedoel niet de uitslag van koorts maar een goed rapport. En we steunen jullie met onze blokkaars!

Geschiedenis

In een week kan veel gebeuren. Wat dan met een maand en dan nog gespreid over de eeuwen? Niet zo ver terug, op 1 juni 1998 werd de Europese Centrale Bank opgericht. Eeuwen vroeger, op 8 juni 632, overleed de profeet Mohammed in Medina. Nog verder terug in de tijd, op 9 juni 68 pleegde keizer Nero zelfmoord. Paus Leo X excommuniceert Maarten Luther op 15 juni 1520. Heel belangrijk voor onze tijd is 26 juni 1945; op die dag werd in San Francisco het Handvest van de Verenigde Naties ondertekend. En om te eindigen met het weer: op 30 juni 1923 moest de weerman van toen vertellen dat de afgelopen maand juni de koudste van alle junimaanden van de eeuw was met een gemiddelde temperatuur van 11,5 graden…

Afsluiter: Het gehalte van het gewas stijgt als het weer naar droogte neigt.

Rik Palmans