Een gesloten deur

Lieve lezer, over enkele dagen vieren gelovigen wereldwijd de geboorte van Jezus Christus. Voor dat kleine Kind was er – zo zegt het evangelie – “geen plaats in de herberg” (Lc. 2, 7). Voor de Redder van de wereld bleven de deuren in Betlehem gesloten! Onbegrijpelijk toch!

Als God in de wereld komt, als die onbekende en vaak verre God ons menselijk nabij komt, dan stoot Hij op een gesloten deur. Toch moet dit ons niet verwonderen. Want sinds die eerste kerstnacht is het maar al te dikwijls zo dat wie klein en onaanzienlijk is, wie arm en kwetsbaar is, voor gesloten deuren komt te staan.

Laten wij de deur openen

Als de Heer Jezus voor onze deur staat in de gestalte van een arme, een zieke of een vreemdeling, sluiten wij dan de deur voor Hem? Of herinneren wij ons Jezus’ woord als Hij zegt: “al wat gij gedaan hebt voor een dezer geringsten van mijn broeders, hebt gij voor Mij gedaan” (Mt. 25, 40).

Ja, wie als gelovige in het leven staat, zal de Heer herkennen in kwetsbare medemensen, in noodlijdenden, in eenzamen en armen. Omdat de voorbije weken velen hun hart voor hen openden, brachten velen “pakjes voor Jezus” naar de kerststallen in de kerken. Ja, wie de deur van zijn huis én van zijn hart voor hen opent, opent zich voor de Heer Jezus zelf. God kiest juist de weg van de kleinsten en van de armen om ons nabij te komen. Het pasgeboren Kind in de kribbe wil niets anders dan ons openen voor de ontmoeting met God, Hij die zijn onbegrensde liefde schenkt aan elke mens zonder onderscheid.

Een open deur in Rome

Nu wordt het jaar 2025 een Jubeljaar voor de Kerk, een Heilig Jaar. Het begint op deze kerstavond met de opening door paus Franciscus van de Heilige Deur van de Sint-Pietersbasiliek in Rome en zal eindigen met het sluiten ervan op 6 januari 2026, het feest van de Driekoningen. Die Heilige Deur symboliseert onze vrije en vrijwillige keuze om God te ontmoeten en om de deur van ons eigen hart wijd open te zetten voor Hem.

Een jubeljaar?!

De traditie van het Jubeljaar vindt haar grond in de Bijbel in het boek Leviticus (Lev. 25, 8-10), waar de wet van Mozes de Hebreeën voorschrijft om elke vijftig jaar de verlossing te gedenken die God had verleend aan zijn volk door hen te bevrijden uit de slavernij in Egypte. Het is een jaar van vreugde en vergeving van schulden.

Naar dat Jubeljaar van Israël verwijst Jezus in de synagoge van Nazareth als Hij in het boek Jesaja leest: “Hij heeft Mij gezonden om aan armen de Blijde Boodschap te brengen, aan gevangenen hun vrijlating bekend te maken en aan blinden dat zij zullen zien: om verdrukten te laten gaan in vrijheid, om een genadejaar af te kondigen van de Heer” (Lc. 4, 18-19).

Pelgrims van hoop

Wereldwijd is elke gelovige en elke gelovige gemeenschap geroepen om dit gunstige jaar te beleven als een jaar van zegen, een jaar om ons meer op God en onze zusters en broeders te richten en om zijn barmhartige liefde te verwelkomen. Na de jaren van de COVID-pandemie, in een wereld getekend door oorlogen, hoopt paus Franciscus dat het Jubeljaar 2025 “de wederopbouw van een klimaat van vertrouwen en hoop” zal bevorderen. Hij roept ons op om “pelgrims van hoop” te worden. De paus kondigde dit Jubeljaar van de hoop aan in een lezenswaardig schrijven dat de titel kreeg “De hoop stelt niet teleur” (Rom. 5, 5). De volledige tekst ervan is op internet terug te vinden.

Christelijke hoop in plaats van cynisme

De beste remedie tegenover duistere vooruitzichten en gevoelens van bezorgdheid, angst, aarzeling, twijfel en cynisme is de christelijke hoop, zo beweert de paus. Christelijke hoop bedriegt niet en stelt niet teleur, omdat zij geworteld is in de zekerheid dat niets en niemand ons ooit kan scheiden van Gods liefde. Juist die liefde van God, die mens is geworden in Jezus, vieren wij met Kerstmis.

De geboorte van Jezus is een teken van hoop!

In deze wereld ontvangen wij met Kerstmis het goddelijk liefdesgeschenk dat de Zoon is. Hij is de “Wonderbare Raadsman, Goddelijke Held, Eeuwige Vader en Vredevorst” (Jes. 9, 5). Ja, Jezus is hoop voor de wereld. Openen wij de deur van ons hart voor Hem, voor die liefde. Ja, hou die deur open, want ook in uw en mijn leven klopt de Heer vroeg of laat aan. Laten wij dan als waakzame “pelgrims van hoop” het Jubeljaar beleven. Graag wens ik, samen met alle pastores in het dekenaat, u een gezegend en hoopvol feest van Kerstmis!

Eric Reynders,
Deken Tongeren