Denkend aan de maand maart komt er maar één gedachte op: lente! Je kijkt hoopvol uit naar een massa lentetekens, een explosie van natuurlijke schoonheid.

Terwijl we dit schrijven (08.02) probeert februari een oude spreuk waar te maken: “Februari is nooit zo fel of hij levert zijn drie zomerse dagen wel”. De temperatuur is er nog wel niet maar de zon schijnt al dagen volop. Goede algemene repetitie voor wellicht later in de maand warme, zonnige dagen.

 

Ernstige maand

We willen het lentegeweld met open armen verwelkomen maar de tijd van het jaar vraagt ook wat ingetogenheid. Dat hoeft trouwens geen afbreuk te doen aan het lentegevoel.

We vieren Sint-Jozef dit jaar op 20 maart om hem niet te verstoppen achter de zondagsliturgie van de vierde zondag in de 40-dagentijd op 19 maart. De zondagsliturgie krijgt immers (bijna) altijd voorrang. We eren hem als de opvoeder van Jezus maar waarderen vooral zijn houding ten aanzien van zijn onverwacht zwangere verloofde, Maria. Hij had het recht haar te verstoten maar heeft de hele situatie aanvaard en doorleefd. Toffe man, die Jozef.

Enkele dagen later op 25 maart, herdenken we wat Jozef (én Maria) zo in de war heeft gebracht: de aankondiging dat Maria moeder zou worden van Jezus, tenminste als zij het goed vond. We zien hier heel mooi hoe God alleen maar werkt met de vrije instemming van mensen.

Ondertussen zitten we de hele maand lang volop in de voorbereidingstijd naar Pasen. Maar nogmaals, dat hoeft de lentevreugde helemaal niet te onderdrukken. De herlevende natuur is helemaal compatibel met het nieuwe leven van Jezus dat we dit jaar begin april vieren.

 

Rondgang beeld en BD

We blijven nog even ernstig want dit jaar ontvangen in maart heel wat parochiekerken van Tongeren het beeld van Onze – Lieve – Vrouw. Het is voor hen een kans om de kroning ook een beetje spiritueel voor te bereiden. Er wordt een heel netwerk gespannen, letterlijke toepassing van ons kroningsthema #zoekverbinding. Ongetwijfeld wordt het een moment van genade voor allen die er mee betrokken worden.

In deze vastentijd denken we ook aan Broederlijk Delen, de actie om de aandacht gaande te houden voor de armoede in de wereld. Helaas zijn zulke acties nog altijd nodig en de voortrekkers zijn van plan dat vol te houden ‘tot iedereen mee is’. Dit jaar wordt er gewerkt met het thema ‘De 25%-revolutie. Met 25% kunnen we het 100% anders doen’. Het klinkt een beetje mysterieus maar elders kan je er zeker meer over lezen.

 

Maarts viooltje

Denkend aan maart kan ik niet voorbij aan het maarts viooltje. Het dieppaarse bloempje met het wit-gele hartje verbergt zich onder de doornenhaag. Als kinderen struinden we langs die hagen om viooltjes te zoeken. Het was telkens weer een vreugdevolle ontdekking als we de typische groene blaadjes ontdekten waaronder de bloempjes zich verborgen. Een enkele keer, als er veel bijeen stonden, verraadden ze zich ook wel door hun zoete geur. Ze werden geplukt met hun korte steeltjes van hooguit anderhalve centimeter en als we er genoeg bijeen hadden konden we er een miniboeketje van maken. Thuis werden ze in een borrelglaasje gezet, meestal bij het beeld van Sint-Jozef want het was zijn feestmaand.

 

Weerberichten

De equinox, het moment dat dag en nacht even lang zijn, valt op 20 maart. De astronomische lente begint die dag om 22.24 u.

De hoogste gemiddelde temperatuur kregen we in 1991 met 8,8°. 2017 was goed voor gemiddeld 8,6°. De laagste gemiddelde temperatuur was in maart 1955 met 1,9°. De grootste neerslag kregen we in 1914 met 138,6 mm en 2019 was goed voor104,3 mm. De kleinste neerslag was er in 1929 met 7,1 mm; maart 2022 met 14,2 mm neerslag is de vijfde droogste maand sinds de tellingen van 1830. We kregen in 2022 nog veel droogte en net vandaag laat men in het nieuws weten dat het waterpeil stilaan op zijn normaal niveau komt.

Het grootste aantal uren zon kregen we ook in 2022 met maar liefst 259 uren zonneschijn. Het kleinste aantal uren was voor 1981 met slechts 46 uren.

In maart 1888 valt er regen op 29 van de 31 dagen. In Ukkel komt in maart 1912 geen enkele vorstdag voor maar dit uitzonderlijke (?) feit herhaalt zich in 1983, 2003, 2012, 2014 en 2017.

 

Nog even dit: “Veel wind in maart, geeft appels in de gaard”.

En we weten het wel: die ene zwaluw maakt de lente niet. Maar toch welkom.

 

Ingezonden door EH.Rik Palmans