Lente

Wat we zeker weten, deze maand komt de lente eraan. Of we die nu laten beginnen op 1 maart of op 21 maart, lente zal er zijn. Voor de ‘precieze lingen’ onder jullie, de astronomische lente begint dit jaar op donderdag 20 maart om 10.02 u. Terwijl je een voorraad fruit koopt op de markt in Tongeren of een lentekleedje staat te passen aan je favoriete kraam gaat de zon pal boven de evenaar staan. Dag en nacht zijn dan even lang. De dagen lengen tot aan het begin van de zomer op 21 (20?) juni.

Men heeft berekend dat tot het jaar 2048 – ik zal dan 104 zijn – de lente op 20 maart begint.

 

Voorjaarsmoe

De maand maart heeft in de loop der tijden ook nog andere benamingen gehad. Er was sprake van lentemaand, guldenmaand, windenmaand, dorremaand en buienmaand. Aan deze laatste benaming hebben we de uitdrukking ‘maartse buien en aprilse grillen’ overgehouden.

Maart brengt overal nieuw leven op gang en als de zon even mee wil worden de mensen blijer en levendiger. En toch is er sprake van voorjaarsmoeheid. Zit dat tussen de oren of is het echt zo? Het euforisch lente gevoelen bij de mensen zou het gevolg zijn van hogere concentratie serotonine en dopamine (zit daar het woordje doping in?). Andere mensen gaan zich dan weer extreem moe en loom voelen en heb- ben nergens zin in. Deze voorjaarsmoeheid zou het gevolg zijn van een hoge concentratie melatonine. Hoe die ‘nines’ bij ons binnen komen is mij onbekend.

 

Schoonmaak

In hoeverre dat nu nog het geval is weet ik niet. Maar ik herinner me toch dat destijds het voorjaar werd aangegrepen om grote kuis te houden. Na het winter lange muffe binnen zitten werden ramen en deuren wijd opengezet. Kasten werden uitgeruimd, meubels geboend. Er werd gedweild en geschrobd tot het water over de trappen liep. Al het overtollige dat de winter had achtergelaten werd ongenadig weggeveegd. Een nieuwe lente een nieuw geluid.

Of die schoonmaakwoede nu nog heerst is niet heel duidelijk. Veel buitenshuis werkende mensen hebben daar ook de tijd niet meer voor en de wekelijkse poetsbeurt moet maar zo grondig gebeuren dat een algemene huishoudelijke mobilisatie in de lente niet meer zo nodig is. Of Toch?

 

Carnavalenvasten

Dit jaar valt Pasen erg laat (20 april) en dat betekent ook dat carnaval wat op zich laat wachten. Zondag 2 maart is het in Tongeren en op vele andere plaatsen te doen. Carnavalszondag kan ten laatste vallen op 9 maart, de vroegst mogelijke datum is 1 februari.

Dat betekent ook dat voor christenen de vasten eraan komt, ‘een tijd van meer toeleg op het bidden en grotere aandacht voor de liefde tot de naaste, van grotere trouw aan de sacramenten waarin wij zijn her- boren …’ zoals dat staat in prefa- tie I van de veertigdagentijd. In de praktijk voegen we er ook nog ‘soberheid’ aan toe. We zijn uitgenodigd om het in de voorbereidingstijd naar Pasen een beetje soberder te doen om aan den lijve te ondervinden in wat voor overvloed wij leven. Daarom de oproep om Broederlijk te Delen te steunen. Daar kan je elders in dit blad meer over lezen en we moedigen je aan om dat ook te doen.

 

Maria en Jozef

In deze maand hebben Maria en Jozef beiden hun prominente plaats met ieder een liturgisch hoogfeest. Op 19 maart eren we Sint-Jozef, de ‘need ‘rig stille timmerman’, als de bruidegom van Maria. We blijven hem indachtig als de zorgzame man voor Maria en Jezus en de patroon van een goede dood. Een weerspreuk zegt: “Is het op Sint-Jozef klaar, reken op een ruim goed jaar.”

Zes dagen later, op 25 maart, gedenken we ‘de boodschap aan Maria’, de aankondiging dat zij moeder van Jezus zal worden of ook nog de vraag of zij dit wil worden en haar jawoord hiervoor. Aan dit feest is ook een spreuk verbonden: “Onze- Lieve-Vrouw roept de zwaluwen en stuurt ze ook weer terug (8 september)”. De sobere paarse kleur van de vasten mag voor deze feesten geruild worden voor het feestelijke wit.

 

Historisch

Op 1 maart 1810 wordt de Frans-Hongaarse componist Frédéric Chopin geboren. 6 maart 1987: ramp met de Britse veerboot Herald of Free Enterprise. Ze kapseist voor de kust van Zeebrugge waar ze even tevoren vertrokken was. Triestige balans: 193 doden. 9 maart 1959: ‘geboortedag’ van de Barbiepop die ondertussen een heel eigen leven is gaan leiden. 20 maart 2000: Vladimir Poetin wint een eerste keer de verkiezingen in Rusland. 24 maart 1882: de Duitse medicus Robert Koch maakt bekend dat hij de bacterie heeft ontdekt die tuberculose veroorzaakt. 31 maart 1889: in Parijs wordt de Eiffeltoren officieel ingehuldigd.

En dan nog deze uitsmijter: “Mist in maart over de wei, komt water en vorst in mei.”

Veel heerlijke lentedagen toegewenst.

Rik Palmans