Lente!

Wie maart zegt denkt spontaan aan lente. En die is er vanaf de eerste dag voor wie de meteorologische lente aanhoudt. De astronomische lente begint pas op 21 maart het tijdstip waarop dag en nacht even lang zijn, de lentenachtevening. En hopelijk neemt met de groeiende lente de virusplaag ook snel af. Hoe heerlijk maart ook kan zijn, toch deze weerspreuk niet vergeten: “Nooit is maart zo goed of hij sneeuwt een volle hoed”. Maar voor het overige willen we volop genieten van het uitlopende groen, de sneeuwklokjes, de krokussen, de madeliefjes, de viooltjes, de fluitende vogels en alle andere lentefraais.

 

Vasten

Terwijl het nieuwe leven overvloedig ontluikt zijn we volop in de voorbereidingstijd naar het feest van het Leven, met een hoofdletter. Wellicht zijn we onze goede voornemens alweer afgevallen maar niets moet ons beletten om ze terug op te nemen. Goede dingen doen kan je elke dag weer opnieuw.

Het is inderdaad een beetje uitdagend: sober leven terwijl de natuur barst van weelde. Toch is het goed ons doorheen de soberheid bewust te blijven dat miljoenen mensen nauwelijks te eten hebben, zelfs sterven van de honger terwijl we weten dat met een goede reorganisatie van de wereldeconomie iedereen te eten zou hebben. Want moeder aarde is rijk genoeg. Dat is waar onze paus zo fel op hamert in zijn encycliek ‘Fratelli tutti’. Broederlijk delen en alle soortgelijke organisaties zouden eigenlijk niet moeten bestaan maar in afwachting van de ideale wereld zal liefdadigheid nodig blijven.

 

Sint – Jozef

Zoals in de christelijke traditie mei de Mariamaand is zo is maart de maand van Sint – Jozef. Op 19 maart vieren we zijn feestdag. Als timmerman wordt hij geëerd op 1 mei.

Wellicht zal er elders in dit blad nog over Jozef geschreven worden. We eren hem in deze maand vooral om de rol die hij speelde in de opvoeding van Jezus en ook zijn ‘galante manier van aanvaarden’ dat Maria een kind zou ter wereld brengen.

In de bijbel spreekt hij geen woord. Hij ontvangt de voornaamste instructies in zijn dromen en voert die nauwgezet uit. Dat maakt hem tot een trouwe medewerker met de bedoelingen van God als Jezus in de wereld zal komen.

 

Maria Boodschap

Zes dagen na het feest van Jozef gedenken we – negen maanden voor Kerstmis – dat Maria van Godswege de boodschap ontving dat ze moeder zou worden van Jezus. Geen droom deze keer maar een ontmoeting met de boodschapper van God, de engel Gabriël. Maria ziet dat aanvankelijk niet zo goed zitten maar de engel kan haar gelukkig overtuigen. Maria aanvaardt en gaat haar vreugde delen met haar nicht Elisabeth. Die ontmoeting leidt tot een van de mooiste hymnen uit de Bijbel, het Magnificat. Hiermede begint het grote mysterie van Gods menswording, een nieuwe lente voor de wereld en voor de geschiedenis van de mensheid.

Maria leert ons dat je aan God vragen mag stellen. Tegelijkertijd leert ze ons op God te vertrouwen ook als het ons allemaal niet zo heel duidelijk is.

Er worden opvallend weinig heiligen herdacht in de maand maart en dat is wellicht omdat men de vastentijd alle voorrang wil geven.

 

Vaccin

Het heeft op zich niets specifiek met de maand maart te maken maar we blijven er even bij stilstaan omdat op het einde van deze maand de algemene vaccinatie aardig gevorderd zal zijn. Een wijze man die met zijn twee voeten in de landbouw staat heeft mij op de oorsprong van het woord gewezen. Het woord vaccin stamt namelijk van het Latijnse woord voor koe: vacca (vache in het Frans). Hij wist me ook te vertellen dat in de tijd dat de dodelijke ziekte TBC veel voorkwam en de penicilline nog niet was uitgevonden, men ontdekte dat het drinken van rauwe koemelk genezing kon brengen.

Mijn computer  vertelt daar niets over maar heeft toch ook een verklaring die met koeien te maken heeft. Zoveel is dus al zeker. Het woord vaccin zou van het woord vaccinia, de Latijnse medische benaming voor het koepokkenvirus, komen. Op het einde van de 18° eeuw werd een methode ontwikkeld om de mensen te besmetten met het koepokkenvirus waardoor ze weerstand opbouwden tegen het nauwverwante pokkenvirus dat gevaarlijk is voor de mensen. Groepsimmuniteit heet dat nu.

Laat het een heerlijke lentemaand worden.

Ingezonden door Rik Palmans