Nu de vaccinaties gestaag (maar traag) vorderen kijken we met z’n allen uit naar een blije mei met wat meer contactmogelijkheden. En toch zal het nog een maand van geduld en coronavoorschriften worden. Maar er is licht aan het eind van de tunnel. Kon iemand maar zeggen hoe lang die tunnel is ….

 

Mariamaand

Wie mei zegt, zegt Maria. Voor de gelovigen dan toch. Overal zien we weer de versierde Mariakapelletjes, een onweerstaanbare traditie. In de kerken krijgen de Mariabeelden en –altaren een weelderige tooi van bloemen en zouden er vele bedevaarten georganiseerd worden. In groepen zal dit jaar nog moeilijk zijn maar individueel is dat wél mogelijk en zal het ontegensprekelijk ook gebeuren.

In de basiliek zal de ‘Oorzaak onzer Blijdschap’ weer onder de hortensia’s bedolven worden, spreekwoordelijk dan toch. Want de eerste reacties op het voorstel voor samenaankoop van bloemen zoals verleden jaar, kreeg begin april al stevige respons. Dat laat het beste verhopen. Maria, de moeder die ons verbindt met Jezus, verdient alle eer en dankbaarheid.

 

Drukke feestmaand

Een vluchtige blik op de kalender laat verstaan dat mei ook een echte feestmaand is. Normaal zouden in deze maand de eerste communies en de vormsels plaatshebben. Het jonge feestgedruis met fiere ouders en grootouders, peters en meters, uitgedost in hun mooiste kleren zal ook dit jaar voor het najaar zijn.

Dit jaar vallen de kerkelijke feesten van Ons-Heer-Hemelvaart en Pinksteren binnen de maand mei. Want Pasen vier je 50 dagen lang. Vanaf de dinsdag na Pinksteren (24 mei) herneemt de liturgie wat genoemd wordt ‘de tijd door het jaar’ met de groene kleur van de gewaden. Toch nog even tussendoor de heilige Drievuldigheid, het feest van Gods liefde, vieren op de zondag na Pinksteren.

De ijsheiligen komen er ook nog aan: Bonifatius, Pancratius en Servatius, respectievelijk op 11, 12 en 13 mei. Zo lang die niet voorbij zijn is de land- en tuinbouw op zijn hoede voor nachtelijke vorst. En kijk, vorig jaar heeft het zelfs licht gevroren in de nacht van 15 op 16 mei …

Aan Moederdag gaan we zeker ook niet voorbij. Op de tweede zondag van mei wordt aan alle moeders grote dankbaarheid betuigd. De maand mei beginnen we met het feest van de arbeid, een vrije dag die dit jaar op maandag te recupereren valt vermits 1 mei op een zaterdag valt. Het feest van Sint-Jozef arbeider, de katholieke invulling van het feest van de arbeid komt ook een beetje in de schaduw op die zaterdag.

 

Bloeimaand?

In poëzie en proza wordt de meimaand alom geprezen als de bloeimaand. Daar brengt de opwarming van de aarde wel verandering in. Want tegen half april bleken de meeste fruitbomen al uitgebloeid …

Oorzaak, een heel warme februarimaand die de bloesems een maand vroeger dan gewoonlijk deed ontluiken. Trouwens de maand mei kan er ook van meespreken. De maand mei van vorig jaar (2020) was de droogste maand in 187 jaar! Met het gevolg dat je in de zomer op kraanwater moet besparen.

De weerspreuken hadden dat liever anders gezien. Immers “Een natte mei brengt boter in de wei” en “Mei koel en nat vult de schuur en ook het vat”.

Toch ben ik benieuwd of de meiklokjes er op tijd bij zullen zijn want april is tot nu toe maar koeltjes met ’s nachts alarmerende vriestemperaturen die de fruittelers wakker houden.

 

Blije mei?

Wordt het toch een blije mei? Op dit ogenblik dalen de besmettingscijfers en dat biedt misschien mogelijkheden voor versoepelingen her en der …..

Het valt maar af te wachten hoe ‘de mensen’ daarmee gaan omgaan. Want als we allen naar buiten hollen als lentekalveren in de voorjaarswei dan dreigen we toch weer de poort open te zetten voor het virus. Kalm aan dus. Genieten mag maar met mate. Laten we met een extra-inspanning de volle vrijheid voor de zomer vrijwaren.

 

Mooi beeld

Neen, ik heb het niet over ons prachtig Mariabeeld maar over volgend tafereeltje. Een oma komt met een dreumes aan de hand tot bij het Maria-altaar. De dreumes is natuurlijk gefascineerd door de brandende kaarsjes. Als hij dat kaarsje heeft mogen aansteken brengt oma hem terug voor het altaar, hurkt naast hem neer en vertelt al wijzend naar het beeld en de bloemen. Het moet een mooi verhaal zijn want het eindigt met een stralende glimlach en een kus voor oma. Hij voor oma ophuppelend gaan ze terug naar buiten. Maria, dreumes en oma gelukkig. En ik ook.

 

Ingezonden door Rik Palmans

PE OLVrouw Tongeren