Aan de priesters, diakens en parochieassistenten

en via hen aan de teamleden van de pastorale eenheid of de federatie

Aan de pastores in de zorg

Aan de religieuzen

Aan de voorzitters en leden van kerkfabrieken en CKB

Beste pastorale medewerker,

 

 

Beste,

In opvolging van de beslissingen en perspectieven vorige vrijdag door de Belgische regeringen genomen omtrent maatregeling ter inperking van corona wil ik graag enkele punten opnemen, onder meer ter aanvulling van de mail die u hierover reeds ontving. In een digitaal overleg met de dekens gisteren werden heel wat suggesties aangereikt:

 

  1. Uitvaartliturgie met 50 personen vanaf 8 maart 2021

Vanaf 8 maart 2021 mag een maximum van 50 personen, kinderen tot en met 12 jaar niet meegeteld, en tevens maximum 1 persoon per 10m², een uitvaartplechtigheid bijwonen. Bij dit maximaal aantal van 50 personen hoeft men evenmin de pastores en de organist mee te tellen. Voor verdere aandachtspunten zie Draaiboek onder onder punt VII, A:

https://www.kerknet.be/bisschoppenconferentie/artikel/draaiboek-katholieke-kerk-voor-publieke-vieringen-vanaf-121220

Deze uitbreiding is alvast een mooie tegemoetkoming aan mensen in rouw, familie en vrienden. Zo kan afscheid en uitvaartliturgie in enigszins bredere gemeenschap beleefd worden.

 

  1. Palmzondag 27 en 28 maart

De viering van Palmzondag valt in ieder geval nog voor de aangekondigde versoepeling vanaf 1 april. De beperking van 15 personen in het kerkgebouw, kinderen tot en met 12 jaar niet meegeteld, en maximum 1 persoon per 10m² blijft gelden. Laten we creatief zoeken naar wegen om het palmtakje aan de parochianen te kunnen aanbieden:

  • Zegening van de palm is mogelijk en wenselijk – echter zonder besprenkeling met wijwater van het volk.
  • Palmtakjes kunnen vanuit de viering, maar ook bij individueel kerkbezoek meegenomen worden. Niet alles aanbieden in één korf, maar bv. op tafels uitgestald; of verspreid over de kerk op de stoelen gelegd…
  • Suggereer aan de kerkbezoekers om naast een palmtakje voor zichzelf, ook een palmtakje mee te nemen voor een andere persoon…
  • Nodig mensen bij hun kerkbezoek uit tot een kort momentje van gebed met een gebedskaartje.
  • Een kaartje met een palmtakje kan ook aan de zieken gebracht worden, of – mits goede afspraken – aan de bewoners van het woonzorgcentrum gegeven worden.

 

  1. Sacrament van de verzoening

We doen de oproep om ook het sacrament van de verzoening een plaats te geven op weg naar Pasen.

  • Een ‘gezamenlijke’ viering is mogelijk, met 15 personen etc., waarbinnen ook het sacrament van de verzoening kan worden ontvangen.
  • Een andere weg: mensen worden genodigd voor individueel kerkbezoek op bepaalde uren in een of andere kerk, waar enkele priesters aanwezig zijn voor het sacrament van de verzoening; de kerkbezoekers ontvangen een blaadje met een Schrifttekst, een kort gewetensonderzoek, de uitnodiging om een korte persoonlijke belijdenis te formuleren.
  • In welk kader dan ook, het sacrament van de verzoening bestaat uit de ontmoeting met de priester. Men kan tot bij een van de priesters gaan, uiteraard met respect van de 1,5 meter afstand en met mondmasker en hun persoonlijke belijdenis formuleren; een gebaar van handoplegging met de nodige afstand begeleidt de absolutie. Het Draaiboek van de katholieke Kerk (zie punt VII, D) suggereert dit zittend op stoelen te doen (afstand garanderen). Men kan ook denken aan een plexiglas tussen beiden, zodat een kort persoonlijk biechtgesprek wel mogelijk is.

 

  1. Chrismaviering 31 maart

De chrismaviering zal plaatsvinden op woensdagavond 31 maart om 19.30 uur in de kathedraal. Met de bisschop en de liturgische actoren zullen dit jaar de dekens vertegenwoordigers zijn van de priesters, diakens en heel het volk Gods. Vanuit deze viering worden de Heilige Oliën naar de dekenaten meegenomen en daar volgens afspraak uitgedeeld. Via streaming zal men de chrismaviering kunnen volgen.

 

  1. Witte Donderdag – Goede Vrijdag – Paaswake

Verdere perspectieven in de persconferentie – vanaf 1 april: erediensten mogen met 50 personen, weliswaar buiten – werden nog niet in een Ministerieel besluit gegoten. Hetgeen volgt is dus onder voorbehoud, maar met het genoemde scenario mogen we toch rekenen. Samen met de dekens werden volgende grote lijnen uitgezet:

We bevelen aan enkele sterke tekenen te stellen dat we als christenen – ook in deze omstandigheden – het Heilig Triduüm en Pasen vieren.

  • Op Witte Donderdag kan er – naast de eucharistieviering, indien mogelijk – een ketting van eucharistische aanbidding of “waken in de Olijfhof” zijn, telkens met 15 personen in de kerk.
  • Op Goede Vrijdag kan de kruisweg – of een korter, aangepast gebed – in meerdere kerken tegelijk helpen om meerdere groepen van 15 de kans te geven deel te nemen. In processie voor de kruisverering naar voren komen kan, mits voldoende afstand (1,5 m) en zonder aanraking van het kruis.
  • Witte Donderdagviering, Goede Vrijdagdienst met Kruishulde, Paaswake, Pasen vieren met 15 personen binnen in de kerk is uiteraard mogelijk; deze vieringen kunnen ook herhaald worden, zodat meerderen zouden kunnen deelnemen.
  • De eucharistie of andere liturgie met 50 personen vieren zal dus wellicht ook mogelijk zijn, weliswaar buiten:
  • Een duidelijk afgebakend kerkplein, de overdekte speelplaats van een school, de binnenkoer van een groot gebouw, een bedevaartsoord of een grot met voorziening om buiten te vieren…
  • Als deze locatie goed ingericht is – met degelijke geluidsinstallatie – kan ze een rol spelen gedurende meerdere dagen van het Heilig Triduüm of tijdens de hele Paasweek. Men kan eraan denken paasmaandag en verder iedere dag de eucharistie vieren met 50, zodat velen Pasen kunnen vieren…

Omwille van de uitzonderlijke omstandigheden is het ook verantwoord mensen de gelegenheid te geven de paascommunie te ontvangen buiten de eucharistie, in aanwezigheid van een priester, diaken of daartoe aangeduide gebedsleider. Een gebedskaartje kan helpen om van dit kerkbezoek met communie ook een mooi persoonlijk gebedsmoment te maken.

 


 

Weinige weken scheiden ons nog van het paasfeest. We hadden gewild dat we deze suggesties wat vroeger konden doorgeven. Maar het perspectief vanuit de Overheid over wat zou kunnen of niet, moest eerst wat duidelijker zijn. Overigens is dit alles nog onder het voorbehoud dat de situatie tegen einde maart voldoende veilig wordt bevonden. De evoluties in het dynamische document Draaiboek van de katholieke Kerk (link: zie bladzijde 1 van deze brief) blijven volgen, is dus aangewezen!

We hopen dat dit alles voldoende perspectief biedt om de komende dagen in de pastorale eenheid/federatie of in het dekenaat te overleggen wat kan gerealiseerd worden. Zo kunnen we als katholieke Kerk voor de samenleving een teken stellen, zo kunnen we onszelf als gelovigen laven aan de bron van de liturgie, die met de Goede Week, Pasen en de 50 dagen tot Pinksteren, de kern van het geloofsmysterie viert, de Verrezen Heer die Leven is voor de wereld.

Mede namens bisschop Patrick Hoogmartens en vanuit het overleg met de dekens

Karel D’Huys, vicaris-generaal