Opvolging maatregelen ter inperking corona                  26.11.2020

 

Aan de priesters en diakens
Aan de parochieassistenten en de pastores in de zorg
via de pastores aan de leden van de pastorale teams
Aan de leden kerkfabrieken en CKB’s
Aan de religieuze gemeenschappen

 

Beste,

Enkele weken geleden, bij het ingaan van de nieuwe liturgische Lock-down, alvast tot 13 december, sloten we af met de bedenking: “We weten wel dat we tegen dan de Advent zijn ingegaan en ons voorbereiden op Kerstmis. De Heer komt naar ons toe, Hij is onze toekomst. Vanuit dit perspectief mogen we vandaag leven, werken en – zoals de bisschoppen zeggen – samen Kerk zijn, ook in Lock-down.”

We staan nu op de drempel van de Advent. We weten dat we de eerste drie weken daarvan alvast niet publiek kunnen vieren. De beperkende maatregelen waar ook wij als kerk ons steentje toe bijdragen helpen de cijfers rond corona dalen. Dat is positief. Verder geeft de overheid allerhande signalen dat we ons – heel begrijpelijk – Kerstmis en Nieuwjaar toch in zeer beperkte kring moeten voorstellen. Liturgisch zal dit niet anders zijn. Hopelijk brengt het overleg van de regeringen morgen perspectief voor de komende tijd. Zodra er daarna concreet duidelijkheid is over wat wel of niet zou kunnen, wordt u uiteraard op de hoogte gebracht.

***

De bepalingen en maatregelen in vorig schrijven omtrent open kerkgebouwen, uitvaartliturgie, kerkelijke huwelijkssluiting en eredienst met het oog op verspreiding via de mediakanalen – zoals in het Draaiboek versie 2.11.2020 vastgelegd – zijn uiteraard minstens tot de gestelde tijd van kracht. Hierbij toch enkele verduidelijkingen:

  • Wat met het tarief voor uitvaart en huwelijk? Er werd niets meegedeeld omtrent verminderd tarief. We hebben bovendien de voorbije bisschoppenconferentie even afgewacht, en ook daar werd gezamenlijk beslist nu niet opnieuw, zoals in de eerste lockdown, naar een verminderd tarief te gaan. De situatie maakt duidelijk dat het over langere termijn aan het gaan is. We houden ons dus aan de gewone bijdrage van 275,00 euro.
  • Wat met het vermijden van ‘samenscholingen’ in de kerkgebouwen die open zijn? In het protocol van de erediensten met de overheid is hierover niets specifieks vastgelegd (zie draaiboek). Het is duidelijk dat we blijven zorgen voor de veiligheid. Tenzij na 13 december anders zou worden gemeld, betekent het dat:
  • We kerkgebouwen enkel ‘individueel’ kunnen bezoeken;
  • We in het kerkgebouw niets organiseren dat samenscholing teweeg zou kunnen brengen: er vindt buiten het bovengenoemde geen liturgie plaats, zoals georganiseerde aanbidding of een bepaald gebedsmoment rond de adventskrans; ook voor een kortbij-bezoek aan de kerststal zullen we duidelijk moeten aangeven dat ‘samenscholing’ – meer dan 4 personen tegelijk zonder de 1,5 meter afstand etc. – niet toegelaten is, kinderen tot en met 12 jaar hoeven niet meegerekend te worden.
  • We de kerkgebouwen in deze periode niet ter beschikking kunnen stellen voor niet-liturgische, socioculturele doeleinden.

Voor het Draaiboek van de katholieke Kerk, in de meest recente versie van 2 november 2020, zie:

https://www.kerknet.be/bisschoppenconferentie/artikel/draaiboek-katholieke-kerk-voor-publieke-vieringen-vanaf-2112020 Via dezelfde link kan u in de komende tijd ook eventuele aanpassingen volgen.

***

Hoe belangrijk deze beperkende maatregelen en bepalingen ook zijn, laten we ons de komende weken in Advent en Kersttijd focussen op wat wel kan, ons persoonlijk of als gezin spiritueel voor te bereiden op dit mysterie van God die mens wordt te midden van de omstandigheden zoals ze zijn. Opnieuw worden we opgeroepen om langs creatieve wegen onze verbondenheid met velen en onze pastorale zorg te realiseren. Hier volgen enkele aandachtspunten:

  • Plaats ondanks alles de adventskrans binnen in de kerk, zodat mensen bij hun kerkbezoek deze voorbereidingstijd mee kunnen beleven. Waar het kerkgebouw echt niet overdag open kan zijn, zou het mooi zijn buiten aan de kerk de adventskrans of adventskaarsen te plaatsen. Vrijdag aanstaande zal het PCS- PIC dit in een inspiratiemoment doen, te bezoeken via een tegel op onze Kerknet-website www.bisdomhasselt.be
  • Welzijnszorg heeft tips ter beschikking om solidariteit met de wereld van de arme en de weg naar Kerstmis met elkaar te blijven verbinden:
    https://welzijnszorg.be/wat-kan-je-doen/wat-met-de-campagne-van-welzijnszorg
  • zorg dat je de digitale bezinningskaartjes voor de adventszondagen niet mist of, een beetje later, de speciale kerstwensenactie, kaarten die per dekenaat ter beschikking zullen zijn om met deze of gene mensen een bijzonder teken van verbondenheid te stellen.
  • De kerststal kan een uitnodiging zijn voor een verstillingsmoment of persoonlijk, ‘individueel’ gebed bij een kerkbezoek, misschien kan men van daaruit een evangelietekst, een hulpje voor bezinning of gebed, of een gebed voor thuis in het gezin laten meenemen.
  • In 6 dekenaten wordt het vredeslicht van Bethlehem uitgedragen, op 15 december door onze bisschop verspreid. Parochies die het vredeslicht ontvangen kunnen alvast erover nadenken hoe zij dit licht kunnen doorgeven… aan een zieke, aan een buur…

 

Bezoek de webpagina pastoraal-digitaal op onze website en ontdek het brede gamma van tips en impulsen dat daar is samengebracht rond:

  • lockdowntips en digitaal aan de slag,
  • eucharistie en liturgie (TV, Radio, streaming via Kerknet of lokaal),
  • Advent en Kerstmis voor gezinnen, voor parochies, voor gelovigen thuis,
  • afscheid en rouw,
  • jaarthema

De webpagina Pastoraal Digitaal zeker aanstaande vrijdag 27 november bekijken, en daarna regelmatig opnieuw om de updates te volgen:  https://www.kerknet.be/bisdom-hasselt/informatie/pastoraal-digitaal

In plaats van de gemiste omhalingen voor Broederlijk Delen en – binnenkort – Welzinszorg in de zondagsvieringen, zij verwezen naar meer persoonlijke solidariteit, op de vaste rekeningnummers of via alternatieve fondsenwerving, die zij zelf aangeven:

Welzijnszorg via BE21 0000 0000 0303 of  www.welzijnszorg.be/steun

Broederlijk Delen via BE12 0000 0000 9292 of www.broederlijkdelen.be

***

Voorbij de bekommernissen en praktische beslommeringen en alle beperkingen van dien, voorbij het wervelende gevoel bij het vele van wat mogelijk is en van wat allemaal mooi kan worden – indruk die je misschien overkomt als je alles op een rijtje zet – zijn we toch genodigd om naar binnen te keren, te beseffen dat het licht van de adventskrans, van Kerstmis, Licht is dat van elders komt, dat ons wordt geschonken. Het is het Goddelijke Licht dat, zoals het goud van de icoon, de ondergrond vormt, de dragende grond van ons leven. Als we deze dragende grond ontwaren bij onszelf, en bij de anderen, zal ontvankelijkheid voor dit Licht ook ontvankelijkheid worden voor het leven van de andere mens, de arme in het bijzonder.

Als iets van de aangereikte tips je bijzonder aanspreekt of je gaat er zelf mee aan de slag, deel de link ernaar via e-mail, facebook, whats-app of hoe dan ook – zo komen weer anderen op het spoor van nieuwe mogelijkheden. Zo verspreiden we het goede nieuws: de Heer komt in ons leven en in onze wereld. “Hef jullie hoofden op. Maak zijn paden recht…!”

 

Dank, allen, voor jullie inzet en goede zorgen.

Met vriendelijke groeten

Mede namens de bisschop en de bisschopsraad

Karel D’Huys

Vicaris-generaal

 

Hasselt, 26 november 2020