Aan de priesters, diakens en parochieassistenten

en via hen aan de teamleden van de pastorale eenheid of de federatie en aan de catechisten

Aan de pastores in de zorg

Aan de religieuzen

Aan de voorzitters en leden van kerkfabrieken en CKB

 

Beste pastorale medewerker,

 

Maandag 8 februari, vroeger dan eerder aangekondigd, verscheen op Kerknet een persmededeling van de Vlaamse bisschoppen omtrent perspectief voor vormsels en eerste communievieringen. In een tweede bijlage vindt u de volledige tekst.

 … Daarom hebben de bisschoppen van de Vlaamse bisdommen van ons land alsook van het vicariaat Vlaams-Brabant voor wat het aartsbisdom betreft, beslist dat de vormselvieringen die voorzien waren tussen Pasen en Pinksteren 2021, zullen doorgaan na de zomervakantie, in de maanden september of oktober. Elk bisdom zal een regeling voorstellen, aangepast aan de eigen situatie en daarover de nodige communicatie verspreiden…

Voor de viering van de eerste communie 2021 zijn er verschillende mogelijkheden. Elk bisdom zal de plaatselijke pastorale verantwoordelijken informeren over de periode waarin en de wijze waarop deze vieringen kunnen plaatsvinden….

 

Voor het vormsel stellen we voor zoals vorig jaar te werk te gaan:

  • Drie vormselweekends: zaterdagen en zondagen 18-19 september, 25-26 september, 2-3 oktober;
  • De uren en data van vormselvieringen worden in de pastorale eenheid of de federatie vastgelegd, en zodra gekend, aan het vicariaat parochies meegedeeld; het rooster van het voorbije jaar is hierbij wellicht het beste uitgangspunt;
  • Naast onze bisschop zullen de vicarissen, enkele diocesane vormheren en in principe de dekens en pastoor-moderatoren gedelegeerd worden om het vormsel toe te dienen; dit wordt ter plaatse meegedeeld zodra de vormselronde af is.
  • Contactpersoon voor de “vormselronde september-oktober 2021” is secretaris Tom Thoelen, parochies@bisdomhasselt.be

 

Hoe zal de viering van de eerste communie verlopen?

  • In principe verschuiven we in ons bisdom zoals vorig jaar naar het najaar: september-oktober, in elk geval nog voor het herfstverlof;
  • De data en uren van vorig jaar kunnen wellicht een praktisch uitgangspunt zijn;
  • Grote of kleine pastorale eenheden/federaties, grote of kleine groepen eerste communicanten maken een wereld verschil in tijden dat versoepelingen van maatregelen al dan niet kunnen voorzien worden; daarom kan men ook eerder dan september – indien de maatregelen het toelaten en de voorbereiding is kunnen doorgaan – op een creatieve manier in kleinere groepen de eerste communie vieren; het is aan de pastoor, het team van de pastorale eenheid en de catechisten samen om te beslissen deze weg in te slaan.
  • Daarnaast bestaat in de Kerk altijd de mogelijkheid dat ouders zelf in overleg met de pastoor beslissen hun kind tot de communie toe te laten; dat gebeurt dan op individuele basis in alle eenvoud tijdens een zondagse eucharistieviering.

 

Nog geen twee weken geleden riepen we op om ons vooralsnog aan de “gewone vormselronde” te houden en de catechese zo goed als mogelijk verder te zetten of van start te laten gaan in een perspectief april-mei. Dat was in solidariteit met het standpunt van de gezamenlijke bisschoppen. Nu verschuift het perspectief naar het najaar. Nochtans is wat intussen gebeurd is of op het getouw staat niet tevergeefs.

Inzake catechese is Ieder contact met de vormelingen of eerste communicanten en hun gezin een stap vooruit. Vanaf het moment dat de coronacijfers het toelaten, mogen we relatieve versoepelingen verwachten. De periode na Pasen zal een heilzame tijd zijn voor de catechese waarnaar we verlangen. Ook deelname aan zondagse eucharistievieringen, of andere instapmomenten kunnen alvast gepland worden – met velen samen als het kan, in kleine groepjes als dat nodig blijft…

We mogen vanwege de dienst Parochiecatechese binnenkort een nieuwsbrief verwachten waarin de catechisten en de teams van de pastorale eenheid of de federatie meegenomen worden in de concrete uitwerking van de catechese. Zie hiervoor ook www.bisdomhasselt.be/parochiecatechese. U kan altijd contact nemen met Ria Thaens of Els Agten, parochiecatechese@bisdomhasselt.be

 

De vorige Mededeling, van 27 januari 2021, is niet achterhaald:

  • Aswoensdag en de veertigdagentijd staan voor de deur, heel wat materiaal vindt u via bisdomhasselt.be/veertigdagentijd en  www.bisdomhasselt.be/broederlijkdelen
  • De nota over doopsel blijft van kracht: dopen kan, maar momenteel geen te grote inhaalbeweging.
  • Omtrent het ministerieel besluit van 26 januari 2021 en de aanpassingen in het Draaiboek van de katholieke Kerk enkele preciseringen:
  1. Bij de 15 personen maximum die aanwezig mogen zijn in het kerkgebouw (ongeacht het aantal ruimtes in het gebouw) hoeven kinderen van 12 jaar en jonger niet meegerekend te worden. Het ministerieel besluit heeft dit niet geschrapt! Dat geeft enige ruimte aan de familie in de uitvaartliturgie, maar ook in de zondagsviering met enkele gezinnen.
  2. Bij de 15 personen hoeft “de bedienaar van de eredienst en de organist” niet meegerekend te worden (bij uitvaart zelfs “voorgangers en organist”). Enkele mensen mogen dus op het koor hun liturgische functie uitoefenen bovenop de 15. Een diaken of een lector, of een acoliet bij de uitvaart kan… Maar laten we eerlijk blijven: meerdere mensen op het koor zijn ook aanwezigen in het kerkgebouw.
  3. De opnameploeg of -persoon bij streaming wordt wel degelijk bij de 15 aanwezigen geteld!

https://www.kerknet.be/bisschoppenconferentie/artikel/draaiboek-katholieke-kerk-voor-publieke-vieringen-vanaf-121220

 

Een nieuw perspectief voor vormsel en eerste communie, enkele preciseringen vanuit het Draaiboek, het moge u helpen duidelijkheid scheppen. Maar eerst en vooral wens ik u namens bisschop Patrick Hoogmartens, bisschoppelijk gedelegeerde catechese Ria Thaens en heel de bisschopsraad een goede veertigdagentijd op weg naar Pasen.

 

Karel D’Huys, vicaris-generaal