De maand september kan je zien als de maand van het nieuwe begin. De scholen beginnen weer, helaas misschien nog met mondmasker. De herfst begint op 1 september voor wie meteorologisch denkt. Voor de astrologen is het wachten tot 22 september om 21.21 u. Dag en nacht zijn dan overal ter wereld even lang. De competitiesporten schieten weer in actie. Een nieuw pastoraal jaar wordt uitgerold al moeten nog wat uitgestelde sacramenten ingehaald worden.

Even terugspoelen

We mochten genieten van een ongelooflijke sportzomer: van Europees voetbal over wielerrondes en tennistornooien tot olympische spelen. Je kon geen tv aanzetten of er vloog wel een bal, een fiets of een atleet over je scherm. Met alle triomfen en ontgoochelingen van dien.

Het was ook een natte zomer met tot overmaat van ramp nooit geziene overstromingen in de valleien van Maas, Ourthe, Vesder en Berwijn, een ramp die nog heel lang zal ‘naweeën’.

Ondertussen was het coronabeest nooit ver weg, waren er hier en daar nog wat virusuitbraken. Ook heel wat mensen braken uit want velen hielden het – toch wat onvoorzichtig – voor bekeken. Met heel veel dank aan de vaccinatiecentra die gestaag hebben doorgewerkt om het gekeerde tij mogelijk te maken. Want september wordt de maand van de volledige vaccinatie.

Herfst

Ook al kijk je misschien een beetje weemoedig naar de herfst – bladeren die vallen, kortere dagen – we kunnen alleszins niet zingen van “ ’t Is weer voorbij die mooie zomer…”. Maar misschien houdt dat de belofte in van een mooie september. Want dat kan. We kunnen misschien positief meeleven met de mensen op het zuidelijk halfrond van onze aardbol want daar begint de lente.

Het is de oogsttijd voor appelen en peren, bieten en maïs en dus ook weer klaarmaken van land en plantage voor de volgende oogst. Want het leven staat niet stil.

Voor de dichters onder ons hebben we nog een opdrachtje: zoek eens een woord dat rijmt op herfst … Het blijkt niet te bestaan tenzij je natuurlijk gebruik maakt van je dichterlijke onschendbaarheid en zoals Eli Asser dan maar ‘woorden-speelt’ en schrijft:

’t Is herfst

Ik sterf…st!

Processie en kermis

Vroeger kon je begin september de zwaluwen bijeen zien troepen op de elektriciteitsdraden om hun vertrek naar het zuiden te bekwetteren. Want zoveel was zeker, tegen 8 september waren ze weg. Hoe dat nu zit is niet meer zo zichtbaar want die elektriciteitsdraden liggen onder de grond en ik zie die trekvogels toch niet ondergronds gaan. En bovendien is dat klimaat zo veranderd. God weet (misschien) hoe ze hun reisplannen hebben aangepast maar een gps hadden ze al lang voor de mens dat in een doosje heeft gegoten.

8 september: feest van Maria Geboorte, patroonsfeest van de basiliek van Tongeren en van ons bisdom onder de titel ‘Oorzaak onzer Blijdschap’. De pontificale viering in de basiliek mag weer met velen gevierd worden. Dit jaar zullen de medewerkers van de verschillende bisdomdiensten na de viering in de basiliek hun personeelsfeest verder zetten.

De zondag na het feest trekt de Mariaprocessie door de straten van Tongeren, dit jaar hopelijk weer in volledige bezetting. Daar hoort ook Tongeren-kermis bij. Dat zal na de gedwongen ingetogenheid een feest worden!

September

In het woord september zit het Latijnse septem wat zeven betekent. September wordt aangeduid als de zevende maand van het jaar omdat vóór onze tijdrekening het nieuwe jaar begon op 1 maart, tegelijk met de meteorologische lente dus. En dat was een mooi moment om een nieuw jaar te beginnen. Bij de hervorming van de kalender die 1 januari als begin van een nieuw jaar uitkoos werden de namen van de maanden behouden.

Als uitsmijter nog enkele weerspreuken.

‘Als in september de donder knalt, met kerst sneeuw met hopen valt.’ Dat wordt een beetje getemperd door de volgende: ‘Schijnt de herfstzon met zomerkracht, maakt veelal de winter zacht.’ En deze is misschien nog de beste aanbeveling: ‘Komen de pluimen aan het riet, bedenk het is nazomer en geniet.’

Waarvan akte.

Ingezonden door Rik Palmans PE OLVrouw Tongeren