We hebben dan toch wat zomer gekregen. De tweede helft van juli en de eerste helft van augustus konden echt wel doorgaan voor een traditionele Belgische zomer. Het maakt niet alles goed maar we zijn er blij mee. Ondertussen ben ik tot de ontdekking gekomen dat die goede, oude weerspreuken ook niet waterdicht zijn. Op mijn scheurkalender stond op 10 augustus, feestdag van de heilige Laurentius “Is ’t op Sint-Laurentius klaar dan is er veel fruit dit jaar”. Als onze fruittelers dit gelezen hebben zullen ze wel bedenkelijk gekeken hebben want het was die dag stralend zomerweer doch de natte maanden die voorafgingen hebben het fruit een ferme peer gestoofd. Geen overvloed aan fruit dus en bijgevolg wordt het fruit en alle afgeleide producten duurder. Niets aan te doen maar laat het je toch smaken.
Herfst
We gaan naar de maand van de prachtige herfstkleuren. Groen is uit de mode tot volgende lente. De astronomische lente begint op 1 september. Wie zijn wijsheid uit de kinderjaren wil aanhouden moet nog wachten tot 21 september of exacter tot 22 september om 14.43 uur. Dat is voor hen die met de meetlat naar de seizoenen kijken. Een pessimist noemde de herfst ‘het seizoen van de afbraak’ vanwege het vallen van de bladeren, het korten van de dagen en zo. Maar je kan het ook optimistisch bekijken zoals die schrijver die september ‘de maand mei van het najaar’ noemde. Want deze maand heeft nog heel wat te bieden met de laatste oogsten en niet in het minst de fruitoogst. En al zal het wat minder en duurder zijn zoals reeds gezegd, het is een heerlijkheid om van onze streekproducten te proeven. En als kind herinner ik me dat de gepikte appel uit de boomgaard van de buren veel lekkerder smaakte dan die van de eigen appelboom. Toen al kon ik me inleven in die appelgeschiedenis van Adam en Eva. En de weg naar school was veel aangenamer als je ondertussen een appel kon eten.
School
Het is naar mijn gevoelen deze maanden verdacht stil geweest rond de scholen. Het is vakantie natuurlijk maar andere jaren werden er allerlei ballonnetjes opgelaten over hoe het moest veranderen in dat onderwijs maar daar hoor je tot nu toe bijzonder weinig over. Ze zullen deze keer écht vakantie genomen hebben.
Het schooljaar start deze keer op maandag 2 september en dat vind ik mooi. Maandag, start van een nieuwe werkweek, voelt toch beter aan dan moeten beginnen op een vrijdag zeg maar. Een maandag is het begin van iets nieuws en dus een goed moment voor een nieuw schooljaar. We wensen iedereen die bij de school betrokken is een fijne start en een heel vruchtbaar jaar toe. De plaats waar men wijsheid gaat opdoen en waar men leert léven is immers de basis van de toekomst.
Sint – Lambertus
De heilige wordt gevierd op de dag van zijn marteldood in Luik op 17 september 705. Het jaartal is onzeker net zoals zijn geboortejaar (rond 638) en geboorteplaats. Volgens de ene bron is hij in Maastricht geboren volgens andere bronnen zou hij in Wintershoven geboren zijn. Daar had Amandus (patroonheilige van Zammelen) een klooster gesticht voor kinderen van adellijke families. Lambertus zou gedoopt zijn door bisschop Remaclus die ook zijn leermeester werd. Op zijn dertigste werd Lambertus bisschop van Maastricht. In het gezelschap van Willlibrord die in 691 uit Engeland was gekomen, predikte hij het evangelie in de Kempen, Noord-Brabant en de benedenloop van de Maas. Omdat hij het aandurfde om het overspelig gedrag van Pepijn van Herstal aan te klagen werd hij door diens handlangers gedood op zijn landgoed in de streek waaruit later de stad Luik zou ontstaan. Als Hubertus de bisschopszetel van Maastricht overbrengt naar Luik zal hij de bisschopskerk toewijden aan Sint-Lambertus. Die kathedraal stond op de huidige ‘Place Saint-Lambert’ waar de contouren van de kerk in de vloer zijn aangebracht. De kerk werd immers afgebroken bij de Franse Revolutie.
In ons bisdom met zijn Luiks verleden zijn 20 parochiekerken toegewijd aan de heilige Lambertus. In ons dekenaat dragen de kerken van Alt-Hoeselt, Grote-Spouwen en ’s-Gravenvoeren zijn naam.
Acht september
Over september kunnen we niet schrijven zonder het feest van Maria’s geboorte op 8 september in herinnering te brengen. Het is het patroonsfeest van de basiliek en van ons bisdom. Dit jaar valt het feest op een zondag maar zowel in de kathedraal als in de basiliek krijgt dit feest voorrang op de zondagsliturgie. De bisschop zal voorgaan in de mis van 10 uur en ook mee opstappen in de processie na de viering. Er zal geen mis zijn om half twaalf.
En natuurlijk is er Tongeren kermis en wel twee weken lang dit jaar omdat het feest op zondag begint. En al is het in onze rijkelijke tijd altijd een beetje kermis toch blijft het iets hebben, die kermisdagen. Leg de centen maar klaar.
Geschiedenis
De grammofoonplaat veranderde de wereld, zoveel is zeker. Op 1 september 1887 vroeg Emile Berliner het octrooi aan op de grammofoonplaat. Tijdens de Olympische spelen van 1972 in München worden 11 leden van de Israëlische ploeg gegijzeld en uiteindelijk vermoord. En dit zit in het collectieve geheugen: nine eleven, 11 september 2001, de terroristische aanslagen door Al Qaida op de Twin Towers in New-York en het Pentagon. Een heel stuk terug in de tijd begint op 20 september 1519 Magellaan zijn reis rond de wereld. En allicht zit dit ook nog in het collectief geheugen: op 30 september 1992 wordt in Zolder de laatste Belgische steenkoolmijn gesloten.
Nog een weerspreuk als afsluiter: “Als de eikels vallen voor Sint-Michiel (29 september) dan snijdt de winter door lijf en ziel”. Dat moeten we dus in de gaten houden.
Geen weerspreuk maar een mooie uitdrukking: “Wijn maken is de zon vangen in een fles”.
Rik Palmans