Niet alleen de scholen beginnen aan een nieuw jaar maar traditioneel starten ook de verenigingen in september of ten laatste in oktober hun nieuwe werkjaar. Ze krijgen van de nationale koepel gewoonlijk een nieuw jaarthema aangereikt plus de nodige informatie en werkmiddelen om er een vruchtbaar jaar van te maken. De meeste verenigingen voorzien ook wel een provinciale of regionale startdag waarop de besturen/leidingen worden uitgenodigd en op weg gezet om er een goed werkjaar van te maken.

 

Hun opzet

Verenigingen richten zich in het algemeen op meer specifieke doelgroepen en willen op hun bijzondere manier aan volksverheffing doen. Het klinkt zwaarwichtig maar dat is het helemaal niet. Hoofddoel is en blijft mensen samenbrengen om de eigen problemen van de doelgroep te bespreken, zo mogelijk er wat aan te doen en mensen in een gemoedelijke sfeer inzichten en ontspanning bij te brengen.

Onderzoek in Vlaanderen, waar de participatiegraad aan het verenigingsleven zeer hoog is, heeft uitgewezen dat deelnemers aan het verenigingsleven verdraagzamer zijn, minder individualistisch, sterkere voorstanders van democratie zijn, meer vertrouwen hebben in instellingen, meer participeren aan cultuur en sterker betrokken zijn bij het leven in de buurt.

 

Werk – jaar

Dat woordje werkjaar mag je letterlijk nemen. Zo’n jaar aan activiteiten plannen en uitwerken vraagt tijd en veel verbeelding. De mensen van het bestuur/leiding hebben daar hun handen mee vol. Meestal ligt het jaarprogramma voor een groot deel reeds vast vóór de grote vakantie omdat er allerhande afspraken moeten gemaakt worden, materialen voorzien, enzovoort. En tegenwoordig kan je er niet vroeg genoeg bij zijn. Bovendien moeten de lidgelden vernieuwd worden en ook een actie voorzien om nieuwe leden aan te werven.

 

Na corona

Het verenigingsleven heeft zo wat helemaal stil gelegen tijdens de onzalige coronatijden. Hier en daar werd wat contact gehouden via internet of een boodschapje in de brievenbus. We hebben mogen ondervinden dat contact bewaren moeilijk maar mogelijk is mits enige verbeelding doch we hebben vooral ondervonden dat er niets gaat boven de persoonlijke ontmoeting. Als we iets gemist hebben dan is het ‘de mens in levende lijve’.

Maar naar het schijnt – je hoort dat hier en daar toch beweren – hebben heel wat mensen afgehaakt. Hebben ze andere manieren van tijdsinvulling gevonden? Bekijken ze het verenigingsleven met andere ogen? Of hebben ze ontdekt dat op zichzelf zijn ook een zekere charme heeft?

 

Gemeenschapsleven

Het belang van een vereniging voor een gemeenschap kan moeilijk onderschat worden. Verenigingen dragen wezenlijk bij tot het gemeenschapsleven. Een gemeenschap waar het verenigingsleven weinig aanwezig is of stilvalt dreigt een dode gemeenschap te worden. Als je dan nog van gemeenschap kunt spreken tenminste. Want als het allemaal individuen naast elkaar worden die alleen maar doen wat hun goed uitkomt en daarvoor ‘de rest’ niet of nauwelijks nodig heeft …

Bovendien leert men juist in een vereniging omgaan met elkaar, naar elkaar om te zien en het leven samen te leven. Je kan er ook heel wat bijleren voor de belangen waar je vereniging voor staat of gewoon maar interessante dingen die het leven aangenamer maken.

Het hoeft dus niet te verwonderen dat de overheid nationaal  of plaatselijk dit verenigingsleven met financiële en andere mogelijke logistieke middelen ondersteunt.

 

Vrijwillige inzet

Als het verenigingsleven zo waardevol is voor de samenleving in het algemeen en voor de plaatselijke samenleving in het bijzonder dan is het ook de moeite waard om er zich voor in te zetten. Op plaatselijk niveau gaat het dan praktisch altijd om vrijwilligers die een deel van hun tijd besteden aan de werking van hun vereniging. Zij leveren een onschatbare waardevolle bijdrage aan de samenleving. Hun inzet verdient alle waardering en een schouderklopje, een bedankje of een kleine attentie op tijd en stond is dan ook meer dan gepast.

Hartelijk dank aan alle bestuursleden/leidingen, goede moed in het nieuwe werkjaar en alle goeds voor jouw vereniging.

 

Ingezonden door EH Rik Palmans