Vorig jaar werd de Goede Week en Pasen omwille van gekende redenen nog in mineur gevierd. De kerken waren toen misschien wel open en er was een aanbod om individueel stil te staan bij deze heilige dagen, toch hebben wij als gelovigen, zowel persoonlijk als samen als gemeenschap veel moeten ontberen…

Dit jaar zullen wij vanaf Palmzondag opnieuw actief kunnen deelnemen aan de liturgie van de Goede Week die ons voert naar de vreugde van de Paasnacht en de Paasmorgen.

Laten wij dan het laatste avondmaal, het lijden van Christus, zijn dood op het kruis en zijn verrijzenis samen vieren en gedenken en in de diepte beleven.

Ook al is het noodzakelijk om vooraf in te schrijven, u bent van harte welkom op het Pasen van de Heer!

 

Palmzondag

Zes dagen voor het joodse paasfeest, waarop het joodse volk de uittocht uit de slavernij van Egypte viert, komt Jezus aan in Jeruzalem. Een menigte juicht voor Hem en begroet Hem, zwaaiend met groene takken, als Hij de stad binnen komt. De uitgespreide mantels op de grond zijn als ’t ware een koninklijke weg ter ere van Hem.

Wij zullen een gewijde palmtak ontvangen en kunnen daarmee thuis het kruisbeeld versieren. Ook zullen wij in het licht van de verrijzenis het lijden van de Heer gedenken als wij luisteren naar het lijdensverhaal.

 

Het Triduum Sacrum

Tijdens deze “heilige drie dagen” worden wij uitgenodigd om met Christus binnen te treden in zijn lijden en om met Hem de overgang te beleven van dood naar leven. Laten wij dan het Pasen van de Heer zo vieren dat Hij ook onze Verlosser mag zijn en ons laat delen in zijn verrijzenis;

 

Witte Donderdag

Tijdens het laatste avondmaal in de zogenaamde Bovenzaal is Jezus samen met zijn twaalf apostelen. Hij wast de voeten van zijn leerlingen en tijdens de maaltijd neemt Jezus brood en wijn in zijn handen, Hij dankt God en schenkt zijn Lichaam en zijn Bloed voor het heil van de mensen.

Na dit laatste avondmaal nadert het uur van de beproeving. Jezus gaat met zijn leerlingen naar de Olijfhof om er te waken en te bidden.

Om het laatste avondmaal van de Heer te gedenken, vieren wij de eucharistie om ons daarna met de Heer in gebed te verenigen, in aanbidding bij het heilige Sacrament.

 

Goede Vrijdag

Verraden door Judas wordt Jezus gevangengenomen. Hij wordt ervan beschuldigd een oproerkraaier te zijn en zich de titel van Messias, de Zoon van God, toe te eigenen.

Na de ondervraging door Pontius Pilatus en de geseling door de soldaten wordt Jezus veroordeeld en als een misdadiger berecht. Zelf zijn kruis dragend, beklimt Jezus de heuvel van Golgotha terwijl Hij meerdere keren van uitputting valt onder het kruis. Genageld aan het kruis sterft Hij de kruisdood. Door naasten wordt Hij van het kruis afgenomen, in een linnen doek gewikkeld en in een graf gelegd.

Op deze dag past een  sober vasten, als onze leeftijd en onze krachten dit toelaten. Het kan een teken zijn van boete en bekering om ons zo te verenigen met de lijdende Heer Jezus. Met Hem bidden wij de kruisweg en wij zullen zijn kruisdood gedenken. Wij luisteren naar het lijdensverhaal volgens Johannes en zullen het kruis van de Heer vereren.

 

Stille Zaterdag

Op deze dag gedenken wij de grafrust van Christus… en wij kijken hoopvol uit naar de viering van de Paasnacht die een wake is ter ere van de Heer. Wij vieren Pasen, de overgang van duisternis naar licht, de overwinning van Christus op de dood.

Daarom wordt in de nacht het vuur en de Paaskaars ontstoken en wordt het licht doorgegeven aan de gelovigen. Wij luisteren naar belangrijke passages uit de Schrift en horen over de eerste paasmorgen. Tijdens de Paaswake worden op vele plaatsen volwassenen gedoopt en zullen alle gedoopten hun doopbeloften hernieuwen en besprenkeld worden met het nieuwe doopwater. Met de verrezen Heer vieren wij de eucharistie.

 

Paaszondag

Iedere zondag vieren de christenen de dag van de verrijzenis… dus zeker op Pasen. Wij vieren de overgang van de dood naar het Leven. Zo heeft Christus ons gered uit zonde en dood en ons geroepen tot eeuwig leven.

De verrijzenis van Christus zullen wij vieren in grote vreugde. Ja, het Paasfeest is werkelijk het hoogtepunt van het liturgisch jaar… Mag het ook het hoogtepunt zijn in ieders leven als gedoopte, als leerling van Jezus… Laten wij jubelen en juichen, zingen wij van harte “Alleluia” omwille van Hem die de dood overwint.

 

Eric Reynders

deken Tongeren