Ben jij een vrijwilliger?

Zonder dat ik u ken wil ik al volmondig JA zeggen.
Als je vriendelijk bent voor je medemens, dan doe je dat vrijwillig. Je kijkt die persoon aan en zegt goede morgen, bewust en uit jezelf maar wel vrijwillig.
Leen je wel eens een eitje aan de buren of een kilo suiker uit je voorraadkast als ze net te kort komen? Dat doe je vrijwillig. Te ondertekent zelfs geen bonnetje om er zeker van te zijn dat je het terug krijgt. De meeste mensen zien dit niet als vrijwilligerswerk maar gewoon een vrienden- of burendienst.

 

Wat verstaan we dan onder het woord vrijwilliger?

We bedoelen dan mensen die hun eigen vrije tijd opofferen voor mensen die ze meestal helemaal niet kennen maar die nood hebben aan ondersteuning. Die nood kan dichtbij zijn of zelfs heel ver weg. De vrijwilliger gaat soms naar de noodlijdende toe, maar soms is hij hier met een actie bezig die een noodlijdende aan de andere kant van de aardbol ten goede moet komen. Nood is er in ieder geval genoeg in de wereld. Dus vrijwilligers krijgen alle kansen om zich helemaal te geven.

 

Wil je vrijwilliger worden?

Dan is een kijkje op de website van “Vrijwilligerswerk België” zeker een goed idee. (https://www.vrijwilligerswerk.be) Je kan er op een eenvoudige knop drukken om een hele lijst met keuzemogelijkheden te ontdekken. Wil je een activiteit doen met ouderen of juist eerder iets met jongeren? Wil je een verzorgende taak of eerder mensen vervoeren als ze zelf minder mobiel zijn? Hoeveel tijd wil je vrijmaken en hoelang ben je beschikbaar? Allemaal keuzeopties op de vragenlijst die er voor zullen zorgen dat je precies die vrijwillige taak zal vinden waar je ook helemaal achter staat.

 

Waarom zou ik vrijwilligerswerk doen?

Toen ik zelf op zoek gegaan ben was ik ongeveer 55 jaar. Je denkt ik heb wel tijd en ik kan zeker iets betekenen voor mijn medemens. Een zeer nobele en lovenswaardige ingesteldheid. Maar je komt er al snel achter dat de grootste voordelen meestal bij jou zelf liggen en niet zo zeer bij degene die nood heeft aan ondersteuning. De hulpvragende zal zeker en vast dankbaar zijn en dit ook steeds uitdrukken. Maar jou beste motivatie is niet dat dankwoordje maar wel het zien van de levensvreugde en het ontstaan van een relatie. Niet alleen bij de mensen die ondersteuning vragen maar ook tussen de vrijwilligers onderling. Je voelt je als een lid van een clubje en je kijkt er iedere keer weer naar uit om samen te komen. Het praktische nut van je vrijwilligerswerk wordt zo op den duur bijna onzichtbaar. En zo kom je terug bij m’n eerste paragraaf van deze tekst. Je geeft op vrijwillige basis hulp aan je vriendengroep en de medemensen die je nauw aan het hart liggen.

 

Vrijwilliger zijn is een gratis levensles!

Sinds ik regelmatig in het circuit van vrijwilligerswerk zit stel ik telkens weer vast dat ik bij iedere ontmoeting een levensles in mijn eigen leven krijg. Ik ben nu op het punt dat ik verlang naar die levensles. Ik wil mensen tegenkomen die mij nieuwe ervaringen en inzichten geven. Die ervaringen maken mij steeds groter in allerlei opzichten.
In Tongeren zijn er straks de Kroningsfeesten met het thema # zoekverbinding. De 21 processiegroepen worden voorbereid door ruim 200 vrijwillige bestuursleden. Zij maken al meer dan 2 jaar verbinding tijdens de samenkomsten die het comité organiseert. Allen samen werken ze aan één doel! De ruim 3000 deelnemers zullen straks ook allemaal vrijwillig mee opstappen en verbinding maken tot één heel grote processie. We hopen dat we daarmee de inspiratie kunnen zijn voor velen om rondom zich te kijken en te zien dat ze helemaal vrijwillig iets kunnen betekenen voor anderen en zelf een betere versie van zichzelf kunnen worden.

Ingezonden Marc Buckinx