Niemand kiest voor een toekomst in armoede niet voor zichzelf noch voor zijn kinderen of kleinkinderen. En toch1 op 7 mensen in ons land leeft in armoede. Zij proberen dag na dag te overleven. Durven zij dromen van een betere toekomst?

Welzijnszorg wil mensen in armoede hoop geven op een betere toekomst. Maar we kunnen dit niet alleen. De toekomstdroom van mensen in armoede is een zaak van iedereen die samen met Welzijnszorg gelooft in een solidaire samenleving. Een samenleving waar niemand uit de boot valt en ieder zijn rechten kan opnemen.
Met de campagne van 2015 wil Welzijnszorg de aandacht vestigen op het belang van een duurzame armoedebestrijding om die solidaire samenleving vorm te geven. Duurzame armoedebestrijding pakt de oorzaken aan van de ongelijkheid die armoede creëert, het pakt de wortels van het armoedeprobleem aan.

F3485a47

Een mooie toekomst waar iedereen van kan dromen is voor mensen in armoede nog veraf. Vooral op het vlak van wonen, vervoer en gezondheid stelt Welzijnszorg vast dat nog heel wat duurzame maatregelen ontbreken waardoor mensen in armoede het extra moeilijk hebben. Daarom voert Welzijnszorg campagne in 2015, daarom hopen we ook dat jij meedoet. Samen voor een toekomst zonder armoede!

 

  1.  Een toekomst met basisbereikbaarheid
    67% van de mensen in armoede geeft aan dat mobiliteit een grote drempel vormt bij het vinden van werk. Ook vrijetijdsactiviteiten, boodschappen doen, medische zorg en familiebezoek lijden onder de beperkte mogelijkheid van deze mensen om zich vlot en duurzaam te verplaatsen (Mobikansen). Wie in armoede leeft wil of moet ook de kans hebben om tot op het werk te raken, om familie te bezoeken, om naar het ziekenhuis te geraken of om eens een uitstap te maken. Ze geraken er niet! Mobiliteit is echter een basisrecht en pas echt duurzaam als het verplaatsingssysteem werkt en betaalbaar is, ecologisch verantwoord, veilig en rechtvaardig. Mensen in armoede verplaatsen zich door omstandigheden al behoorlijk duurzaam: met het openbaar vervoer, te voet of met de fiets. Vaak gaat het hier om een vorm van vervoersarmoede. Financiële knelpunten, een gebrek aan informatie of niet toegankelijke informatie, fysieke beperkingen of een gebrekkig aanbod zijn vaak gehoorde oorzaken. Nochtans is een goede mobiliteit de sleutel tot deelname aan de samenleving.
  2.  Een toekomst in goede gezondheid
    Armoede geeft niet alleen geldzorgen. Ook je gezondheid lijdt eronder. Zo’n huis waar het koud en vochtig is, daar word je ziek van. Maar er komt ook heel wat stress kijken bij een leven in armoede. Niet weten hoe je de maand doorkomt, je zorgen maken om de toekomst van je kinderen of wat je die avond zal eten, ook daar word je ziek van. Zowel je lichaam als je hoofd lijden onder een leven in armoede. Voor iedereen is gezond leven belangrijk: genoeg bewegen, gezond en afwisselend eten, op tijd naar de dokter of de tandarts … zorgen voor een gezonde geest in een gezond lichaam. Maar ook hier weer vallen mensen in armoede uit de boot. Arm maakt ziek. Voortdurende stress weegt op je mentale en fysieke gezondheid. In die omstandigheden is het niet gemakkelijk om jezelf een gezonde levensstijl aan te meten.
  3.  Een toekomst in een gezond huis
    Welzijnszorg pleit al vele jaren voor een recht op wonen, bijvoorbeeld met extra sociale woningen en een echte huursubsidie zodat mensen in armoede een betaalbare woning kunnen huren,.. Maar het gaat over meer dan betaalbaar wonen. Ook de leefomgeving is van belang. Naast betaalbaar wonen moeten we werken aan een kwaliteitsvolle leefomgeving, met gezonde lucht, voldoende groene ruimte … Bovendien is ook de kwaliteit van de woning cruciaal. Voldoende ruimte, voldoende licht, verluchting, isolatie … zorgen voor een huis dat een thuis kan worden. Mensen in armoede wonen vaak in slechte, energieverslindende huizen. Daardoor betalen ze een te hoge energiefactuur. Er is nood aan meer structurele oplossingen om de (energie)kwaliteit van heel wat woningen te verbeteren. Energiebesparende maatregelen of renovaties worden niet uitgevoerd in woningen waar ze het meest nodig zijn omdat ze niet binnen handbereik liggen van hun inwoners . En ook de eigenaars willen of kunnen niet investeren. Naast energie blijkt ook vocht een toenemend probleem. Een vochtig of koud huis is slecht voor de gezondheid en de kwaliteit van leven. Werken aan een solidaire samenleving, waarin iedereen gelijkwaardig is, is een gedeelde verantwoordelijkheid. Duurzame ontwikkelingen zijn pas mogelijk als de maatschappelijke voorwaarden hiertoe voorhanden zijn. Het is aan de politiek om het beleid effectief af te stemmen op de noden van maatschappelijk kwetsbare groepen, zodat ook zij echt vooruit kunnen. Vandaag en ook morgen, voor een toekomst zonder armoede.

www.welzijnszorg.be

Een getuigenis van een moeder:

In het begin van de maand eten we groenten uit de diepvries. Naar het einde van de maand eten we eieren met friet of alleen eieren. Ik weet dat het eenzijdig is, maar ik kan niet anders. Brood is ook duur, maar voor de kinderen is het nodig dat ze dagelijks hun eten hebben. We proberen gezond te eten, maar alles is zo duur. De voedingsprijzen stijgen, maar ons inkomen niet! We eten niet altijd gezond en daardoor bouw je minder weerstand op, je voelt je geestelijk niet meer goed… het is een vicieuze cirkel!

Vroeger ging ik twee keer per week fitnessen. We gingen altijd met 4 vrouwen maar door de hoge kosten heb ik moeten afhaken. Ik had ook een probleem met de opvang. Mijn oudste moest dan 2 uur op de kleintjes letten. Ik laat liever mijn kinderen naar de sportclub gaan, maar of ik dit financieel nog lang zal kunnen volhouden weet ik niet. Het lidmaatschap, de sportkledij en het vervoer naar de club, kost ook allemaal veel geld. Ik hoop dat ze kunnen blijven sporten, hun leven moet  nog beginnen, terwijl het mijne al voor de helft gepasseerd is. Ik besef dat ikzelf onvoldoende beweeg. Vroeger toen ik sportte, voelde ik mij beter.