Afscheid – Vissers

 

Wie kent niet het prachtige lied van de ‘Vissers’ ‘We voeren op ’t meer van Genesareth en wij dachten als vissers te sterven …’ ingeleid door schelle trompetstoten en paukenslagen? Jezus neemt afscheid van zijn moeder, begint aan zijn openbaar leven en roept de eerste leerlingen. De eerste strofe van het lied hebben we met enkele Tongenaren zo goed en zo kwaad als het ging, want het was heel ontroerend, live gezongen aan het meer van Genesareth bij onze bedevaart naar Israël in september vorig jaar.

 

Een bonte groep

Heel wat mensen kunnen zich herkennen in de groep die Jezus volgt op zijn tocht door Israël. Het aantal wordt nog even niet prijsgegeven maar de oudste deelnemer is 80 en de jongste 15 maanden. Mannen en vrouwen vertegenwoordigen ieder ongeveer de helft en er zijn ook zo’n 25 kinderen bij. Dat betekent dat er 8 bolderkarren meetrekken ‘maar we werken nog aan iets anders’ laat de invuller van de vragenlijst weten.

De meeste deelnemers komen van rond Tongeren maar er zijn ook deelnemers van Riemst, Bilzen; Borgloon en Hasselt. Het elfkoppige bestuur telt ook mensen uit Riemst en Borgloon. De verste deelnemer komt uit Namen. Er werden zelfs kinderen ingeschreven die nog niet geboren waren en dus zal de jongste deelnemer jonger zijn dan 15 maanden … Ten andere, de samenstelling qua leeftijd is heel uiteenlopend.

 

Eigen werk

De kledij is gemaakt door 6 vrijwilligsters. Bijzonder in deze groep is de erg lage bijdrage voor de kleding. Hoe ze dat voor mekaar krijgen is het geheim van het bestuur.

De zang in de groep werd van oudsher ondersteund door een harmonie. Dat bespaart hen hoofdbrekens voor geluidsinstallaties. Voor deze editie doen ze beroep op twee muziekmaatschappijen namelijk de “Koninklijke Parochiale Harmonie Sint-Cecilia” van Millen en de ”Koninklijke Fanfare De Werkmanszonen” uit Zichen.

Wanneer de repetities zijn moet nog afgesproken worden. Voor de zang trekt men gewoonlijk naar de basiliek en het stappen wordt geoefend op de speelplaats van de viio.

Alles verloopt naar wens.

 

Betekenis vandaag

Paus Franciscus roept ons al jaren op om openlijk getuige te zijn van ons geloof. Het thema van deze kroningsprocessie zet dit standpunt nog eens extra in de verf

met “ # zoek verbinding “ Deze processiegroep toont ons hoe Jezus een aantal mensen persoonlijk aansprak om samen met Hem te getuigen. Ze zijn vandaag dus ook een inspiratie voor ons om het woord van Jezus te verspreiden.

 

Rik Palmans

Gegevens van Guido Renard