Meest recente berichten
- Deelnemers Kroning Ontvangen Zending
- Voorstelling van de processiegroepen 20
- Voorstelling van de processiegroepen 19
- Jubileumfeest bij Ferm Millen
- Een Marialied – De veldkapel
- Voorstelling van de processiegroepen 18
- Pelgrimswandeling Sint-Servaasbron
- Nieuws van het kroningscomité
- Bezinningsdag rond Maria
- Meigedachten
- Bloemen voor Maria
- Paasdagen in Millen
- Voorstelling van de processiegroepen 17
- Kinderzegen federatie Noord
- Pelgrimswandeling Sint-Servaasbron
Categorieën
- Algemeen (1.052)
- Dekenaat Tongeren (17)
- Federatie Vlijtingen (57)
- Federatie Voeren (56)
- Kroningsfeesten (33)
- Parochies-Vlijtingen (372)
- Genoelselderen (42)
- Herderen (13)
- Kanne (100)
- Lafelt (28)
- Membruggen (23)
- Millen (16)
- Riemst – Heukelom (65)
- Valmeer (13)
- Vlijtingen (56)
- Vroenhoven (53)
- Zichen-Bolder (28)
- Zussen (39)
- Parochies-Voeren (281)
- 's Gravenvoeren (56)
- Moelingen (84)
- Remersdaal (38)
- Sint-Martens-Voeren (64)
- Sint-Pieters-Voeren (20)
- Teuven (45)
Archief
Voorstelling van de processiegroepen 7
De Vinding
De jaarlijkse bedevaart van Nazareth naar Jeruzalem – om en bij de 100 km – loopt bijna dramatisch af. Na één dag terugreis vinden Maria en Jozef de 12-jarige Jezus nergens terug. Het wordt drie dagen zoeken eer ze Hem terugvinden in de tempel temidden van de schriftgeleerden. Maria spreekt tegenover Jezus haar doorgestane angst uit. Het antwoord van de twaalfjarige klinkt in onze oren een beetje ‘wijsneuzig’: ‘Wist je dan niet dat ik in het huis van mijn Vader moest zijn?’. Dat wisten ze niet, nee. Jezus met zijn ouders mee naar huis en Maria die al die woorden in haar hart bewaart. Tot zo ver in het kort het verhaal dat de evangelist Lucas vertelt (Luc 2,41-51).
Groepssamenstelling
De groep van ‘De Vinding’ beeldt bovenvermeld verhaal uit. Ze zingen onder andere het mooie bedevaartlied ‘…trek op naar het huis van de Heer …’. Dat zullen ze ook deze keer weer zingen met zo’n 157 mensen. Dat is het aantal ingeschrevenen halfweg januari. Voor hun groep wordt vooral gerekruteerd uit de kerkdorpen Herstappe, Lauw en Rutten, drie dorpen die aan elkaar grenzen maar er zijn ook mensen bij van Tongeren-centrum, Riemst, Valmeer, Piringen, Bilzen, Hoeselt, Eigenbilzen, Wellen, Vliermaal, Brustem … een bonte mengeling zoals trouwens ook de bedevaartskaravaan van destijds uit mensen met verschillende herkomst was samengesteld. Hun verste deelnemer komt uit Rotterdam.
Het blijkt dat het negenkoppige bestuur de samenstelling nauwgezet bijhoudt en dus kunnen ze ons ook vertellen dat er 38 mannen zijn, 75 vrouwen, 4 jongeren en 40 kinderen. Daar zijn ook kleine kinderen bij en dus zijn er 5 bolderkarren nodig. De samenstelling kan tegen juli nog een beetje wijzigen uiteraard maar zo zit de groep ongeveer in mekaar.
Ook mooi om weten
De oudste deelnemer zal 82 jaar zijn en de jongste zal nog geen jaar oud zijn. Bijzonder hierbij is dat de oudste deelnemer de overgrootvader is van de jongste. Die oudste deelnemer zal voor de elfde keer mee opstappen in de kroningsprocessie.
De kleren van de deelnemers worden zelf gemaakt door bestuursleden en enkele andere vrijwilligers. En dat bestuur zit echt niet stil want verschillende bestuursleden en enkele vrijwilligers bouwen ook de nieuwe wagen die in de groep zal meetrekken.
Tevens heeft een bestuurslid een nieuw lied geschreven. We zitten nog wel – zoals vele andere groepen trouwens – een beetje te zoeken naar een goede oplossing voor het geluid. En ze zoeken ook nog naar lichte, liefst doorschijnende regenjasjes voor het geval dat … Ze hebben ook een eigen embleem voor de groep maar dat houden we nog even geheim.
Het aantal deelnemers zoals boven vermeld is een aangroei met 30 %. tegenover de kroning van 2016. De flyer die ze huis aan huis in de drie dorpen bezorgd hebben heeft goed zijn werk gedaan. Ook de mond aan mond reclame was niet onbelangrijk en uiteraard de mogelijkheid om online in te schrijven heeft een handje meegeholpen. De repetities voor de liederen gaan door in de Sint-Martinuskerk van Rutten en voor het stappen wordt geoefend in de rustige straten van Herstappe.
Betekenis vandaag
Het verhaal is heel herkenbaar voor ouders met opgroeiende kinderen. Een onderwijzer van het zesde leerjaar vertelde me ooit hoe interessant hij het vond om te werken met twaalfjarigen. Die hebben al een eigen mening en je kan er heel fijne gesprekken mee voeren. En als ze nog enkele jaren verder zijn kunnen ze heel eigenzinnig eigen meningen verdedigen en eigen wegen gaan vaak tot ongerustheid en zorg van de ouders.
Met die zorgen kunnen ouders dus zonder schroom naar Maria toe want ze heeft het zelf meegemaakt en begrijpt best wat er in bezorgde ouders leeft.
Rik Palmans
met de gegevens aangebracht door Jan Tesseur in opdracht van het bestuur.