De vlaggengroep

 

Betekenis van een vlag

Bij een feest horen vlaggen en wimpels. Het hoofdaccent van de straatversiering ligt trouwens op bloemen en vlaggen. En als er in de basiliek gefeest wordt dan wordt de vlag op de toren gehesen. In de kroningsweek komen er zelfs vijf vlaggen de toren sieren opdat men van wijd en zijd mag zien dat er groot feest is in Tongeren. De vlaggengroep die vooraan in de processie opstapt mag uitdrukking geven aan het feestelijk karakter van de processie. Het zijn vooral jonge mensen die de vlaggen dragen. Dat mag een teken zijn van vitaliteit en enthousiasme. Want het is heel belangrijk dat jongeren in de processie aanwezig zijn. Zij zijn de wissel op de toekomst. Met dank aan de niet zo jonge deelnemers die graag willen ondersteunen.

 

Een feestelijke groep

De vlaggengroep is een jonge groep. Onze leden zijn immers leerlingen van viio Tongeren, maar ook oud-leerlingen, leerkrachten en mensen van buiten onze school waren meer dan welkom en doen dan ook mee met onze groep. Het is iedere kroning best wel spannend om op zoek te gaan naar leden omdat onze deelnemers naar de volgende kroning toe steeds afgestudeerd zijn en dus niet meer op onze school aanwezig zijn. Enthousiasme en motivatie hebben ervoor gezorgd dat de leerlingen van nu zich met veel plezier ingeschreven hebben.
We hebben ondertussen ongeveer 55 leden. Het is een mooie mix van jongens/mannen en meisjes/vrouwen geworden. Ons jongste lid is 12 jaar en ons oudste lid is een vlotte zestiger.

 

Mensen met ideeën
Het bestuur van de vlaggengroep bestaat uit 6 leden. Jarenlange ervaring en een jonge wind komen mooi samen in onze bestuursploeg. We hebben dan ook al heel wat keren samen vergaderd over de kledij, het ontwerp van onze vlag, de schoenen, de manier waarop we op zoek gingen naar nieuwe leden…
De kledij wordt gemaakt naar een voorbeeld van een broek die we tof en mooi vonden.
En met de T-shirts willen we samen met onze leden creatief aan de slag gaan. Al vraagt dit wel wat tijd om uit te zoeken wat de perfecte samenstelling wordt, waar elk lid zich goed in voelt.

Zingen of dansen moeten we (gelukkig) niet doen. Waar de vlaggengroep wel extra tijd in moet steken, is het ritmisch stappen en het juist dragen van de vlaggen. Tijdens repetities, die zullen plaatsvinden na de paasvakantie, moet er extra aandacht besteed worden aan het nemen van een bocht omdat iedereen mooi op zijn/haar lijn moet blijven lopen. Oefening baart kunst!

We hadden niet durven hopen op dit aantal deelnemers. Ook het aantal stokken is er niet op voorzien, dus die moeten we extra aankopen.
De vlaggengroep heeft er alvast zin in om tijdens de processie van de Kroningsfeesten de eerste groep van de vele mooie groepen te zijn.

 

Ingezonden door Iris Lens