Meest recente berichten
- Deelnemers Kroning Ontvangen Zending
- Voorstelling van de processiegroepen 20
- Voorstelling van de processiegroepen 19
- Jubileumfeest bij Ferm Millen
- Een Marialied – De veldkapel
- Voorstelling van de processiegroepen 18
- Pelgrimswandeling Sint-Servaasbron
- Nieuws van het kroningscomité
- Bezinningsdag rond Maria
- Meigedachten
- Bloemen voor Maria
- Paasdagen in Millen
- Voorstelling van de processiegroepen 17
- Kinderzegen federatie Noord
- Pelgrimswandeling Sint-Servaasbron
Categorieën
- Algemeen (1.052)
- Dekenaat Tongeren (17)
- Federatie Vlijtingen (57)
- Federatie Voeren (56)
- Kroningsfeesten (33)
- Parochies-Vlijtingen (372)
- Genoelselderen (42)
- Herderen (13)
- Kanne (100)
- Lafelt (28)
- Membruggen (23)
- Millen (16)
- Riemst – Heukelom (65)
- Valmeer (13)
- Vlijtingen (56)
- Vroenhoven (53)
- Zichen-Bolder (28)
- Zussen (39)
- Parochies-Voeren (281)
- 's Gravenvoeren (56)
- Moelingen (84)
- Remersdaal (38)
- Sint-Martens-Voeren (64)
- Sint-Pieters-Voeren (20)
- Teuven (45)
Archief
Deelnemers Kroning Ontvangen Zending
Pelgrimeren met Maria
Het kloppend hart van de Kroningsfeesten is de Mariale processie die in de Kroningsweek vier keer door de Tongerse straten zal trekken. De processiegroepen zullen het genadebeeld van de Oorzaak Onzer Blijdschap voorafgaan. Met meer dan 3000 zullen wij zijn, baby’s, kleine kinderen, jongeren en ouderen. Wij komen van overal, van dichtbij uit Tongeren en Groot-Tongeren, en verder uit het dekenaat Tongeren en uit ons bisdom en sommigen komen zelfs van heel ver om er bij te zijn.
Samen vormen wij de Kroningsprocessie en wij verbinden ons zingend en biddend met elkaar. Wij worden pelgrims en met de Broedermeesters van het Aartsbroederschap van Onze Lieve Vrouw brengen wij het genadebeeld uit 1479 telkens weer naar de basiliek waar Maria als het ware thuis is en “woont in het midden van Tongeren”.
Deelnemen met reden
Kunnen en mogen deelnemen in een van de processiegroepen is voor iedereen een unieke belevenis. Of we nu voor de eerste, tweede, derde of zoveelste keer actief de Kroningsprocessie inhoud en vorm geven, het is een beklijvende ervaring. Want iedere deelnemer heeft haar of zijn persoonlijke reden om mee op te stappen. Sommigen willen Maria danken voor een bekomen gunst of genade, anderen richten zich vragend tot Haar en weer anderen brengen Maria lof en hulde.
Maar niet alleen persoonlijk, maar ook samen als gelovige gemeenschap hebben wij redenen om deze grootste processie van het land te vormen. Alle zeven jaar komen wij naar buiten met het verhaal van Maria. Haar leven, lijden en verheerlijking laten wij zien en horen aan de duizenden met wie wij ons in de Kroningsweek verbinden.
Gezonden om deel te nemen
Ja, de Kroningsfeesten zijn een geschenk van de Tongerse gelovige gemeenschap aan elke pelgrim, bezoeker of toerist in die week. Daarom hebben wij dus ook een opdracht tijdens de Kroningsprocessie. Wij willen enthousiast getuigen van onze liefde voor Maria en voor haar Zoon Jezus. Wij willen laten zien dat ons geloof geen dode letter is, maar een kracht en een vreugde geeft, zowel in voor- als in tegenspoed. Wij mogen ons gezonden weten om ook dat uit te stralen als wij door de straten trekken of ’s avonds op het podium staan.
Om die zending voor de Kroningsfeesten in de verf te zetten en om onze zending te ontvangen, komt onze bisschop Patrick Hoogmartens, zelf Tongenaar, met ons de eucharistie vieren op dinsdag 30 mei 2023 om 19.00 uur in de basiliek. Elke deelnemer aan de Kroningsprocessie en iedereen die er bij wil zijn, is van harte welkom!
Zendingsviering Kroning 2023 met bisschop Patrick Hoogmartens voor alle deelnemers aan de Kroningsprocessie DINSDAG 30 MEI 2023 OM 19.00 UUR IN DE BASILIEK VAN TONGEREN |
Voorstelling van de processiegroepen 20
PROCESSIEGROEP “De Verrijzenis“
De Verrijzenis
Hoe schijnbaar fataal dat leven van Jezus ook afloopt, het krijgt een onverwacht vervolg. Tenminste voor de volgelingen want volgens de evangelies heeft Jezus het wel meermaals over zijn opstanding uit de dood gehad maar drong het niet door bij de leerlingen. Dat wordt in deze groep ook uitdrukkelijk uitgebeeld.
Tongeren Noord
Met zijn 170 deelnemers zal deze groep zeker een belangrijke bijdrage leveren aan de processie en het avondspel. Het elfkoppige bestuur doet er alles aan om er een indrukwekkende groep van te maken met bazuinspelers, de engel die de verrijzenis verkondigt, de vrouwen bij het graf, de apostelen die in de war zijn en de vele ‘eerste christenen’. De jongste deelnemer is twee jaar en de oudste 80 jaar. Dat zijn wel meestal vrouwen maar er zijn ook 16 mannen, 12 apostelen, 5 wagenduwers en 15 kinderen. Er zijn dus drie of vier bolderkarren nodig.
De rekrutering gebeurde het meest in Riksingen, Henis en Nieuw-Tongeren maar de verste deelnemer komt uit Aartselaar. Twee deelnemers gaan voor de negende keer mee en helaas is iemand die was ingeschreven ondertussen overleden.
Materieel
Het gros vaan de kleren werd uitbesteed maar de kleren voor onder andere de kinderen, bazuinblazers, apostelen en wagenduwers werden zelf gemaakt. Ook alle drapages zijn van eigen makelij.
Voor de klankweergave wordt gebruik gemaakt van twee geluidsinstallaties die autonoom op batterijen werken en draadloos met elkaar verbonden zijn. Deze installaties worden voor en achter over de groep verdeeld. De muziek wordt aangestuurd via een IPhone of IPad. Ook weer draadloos. Moderne technologie dus.
De wagen wordt op dit ogenblik volledig vernieuwd. Het onderstel werd volledig nagezien en voorzien van nieuwe kogellagers en wielen. De opbouw wordt volledig nieuw. Iemand van het kroningscomité heeft geholpen met het ontwerp. De steen, ooit ontworpen door mr. Maenhout wordt vooraan aan de processiewagen bevestigd.
Activiteiten
In het najaar van 2022 werd een kaas- en wijnavond georganiseerd waar 120 liefhebbers aanwezig waren.
De repetities zijn al gestart sinds maart. Om de twee weken komen ze samen in de Sint-Jozefskerk op Nieuw-Tongeren voor de zangrepetitie. Later komen er staprepetities op de parking bij de kerk maar ook op Plinius. Er is nog werk aan de winkel maar ze zitten volledig op schema.
Zelf getuigen ze dat het een leuke, dynamische groep is die tijdens de processie zeker zal schitteren. En dat schitteren past helemaal bij de verrijzenis.
Betekenis voor ons
De verrijzenis van Jezus heeft de gevluchte leerlingen terug bijeen gebracht. Van verbinding gesproken. Na de komst van de Heilige Geest zijn ‘de bange wezels’ onverschrokken de wereld ingetrokken om het Goede Nieuws te verkondigen.
Voor God is er geen dood. Hij die alleen maar Liefde is geeft nieuw leven, altijd weer. Dat is wat ons, christenen, ten diepste verbindt: het geloof in dat eeuwig leven dat we zullen krijgen dank zij de opgestane Heer Jezus.
Ingezonden door Rik Palmans
Gegevens aangeleverd door Jan Dreesen
Voorstelling van de processiegroepen 19
De Opdracht
Onze processiegroep ‘De Opdracht’ beeldt het verhaal uit van de ontmoeting van het kindje Jezus met Simeon en Hannah in de tempel. Het Bijbelse verhaal vind je terug in het tweede hoofdstuk van het evangelie volgens Lucas. Volgens de wet van Mozes werd de eerstgeboren zoon opgedragen aan God. Hierbij werd een offer, twee jonge duiven, gebracht. Deze duifjes gaan ook nu nog mee in de processie en vliegen na elke ommegang netjes zelf weer naar huis om in een korfje terug te keren voor de volgende ommegang.
Van zangkoor tot…
De tempelknapen, jongens en meisjes tussen 6 en 12 jaar, lopen vooraan in de groep. Ongeveer de helft van deze kinderen volgt les in de lagere school van Sint-Jan. Deze groep is ontstaan uit de groep ‘Kleine zangers van O.-L.-Vrouw van Tongeren’, een naam die snel veranderde in ‘De zingende knapen’ onder leiding van Martin Paque. Zij namen een eerste keer deel aan de kroningsprocessie in 1939.
In 1946 werd de leiding van de groep overgenomen door Maurice Souverijns en groeiden de zingende knapen uit tot een knapenkoor dat tal van vieringen opluisterde. Veel jongens uit het college waren hier lid van en zullen zich dat nu nog herinneren.
In de kroning van 1960 kreeg de groep ‘Zingende Knapen’ een andere invulling in het geheel van het processiegebeuren, namelijk de uitbeelding van de opdracht van Christus in de tempel en werden ze bekend als de tempelknapen. Deze groep was verbonden met de lagere school van het O.-L.-Vrouwecollege (het klein college) in Tongeren.
Na de fusie van het College en de Benedictinnen namen de leerkrachten van de Sint-Jansschool het bestuur over en groeide de groep uit tot een 140-tal leden, zowel vanuit de school als erbuiten.
Bedevaarders
Naast de tempelknapen en de hoofdpersonages lopen er ook heel wat gezinnen mee naar de tempel, enkele met bolderkarren voor de allerkleinsten. Hannah, Maria en Jozef werden en worden vertolkt door leerkrachten, oud-leerkrachten en oud-leerlingen. Het kindje Jezus was vorige kroning een echt baby’tje, maar wel een meisje. Omdat het kindje de hele tijd gedragen wordt door onze Maria, wordt dat erg zwaar voor haar en nemen we dit jaar een pop mee. Simeon wordt vertolkt door iemand van buiten de school.
De wagen, in de vorm van een tempel, dient enkel om de geluidsinstallatie (en de duifjes) te vervoeren. Hij is gemaakt door drie handige vrijwilligers naar een ontwerp van architect Chris Van Brussel.
Materiaal
Een groep enthousiaste, vrijwillige naaisters zijn al maanden in de weer om de kleren op maat te stikken. Hiervoor is veel stikzijde nodig, Ida ging zelfs met de fiets naar een uitverkoop in Lummen om deze kosten te drukken en uiteraard ook voor wat gezonde beweging.
Twee van de vrijwillige naaisters zijn oud-leerkrachten (bewegingsopvoeding). Zij leren de tempelknapen ook stappen in het juiste tempo. Vooral het bochtenwerk vraagt wat oefening. Ze gebruiken hiervoor een lange stok. Na deze inspanningen mogen de tempelknapen even een omweg maken langs de speeltuin.
Onze groep is een kleine en enthousiaste groep zoals bleek uit de zangrepetitie vorig weekend. Laat de kroning maar beginnen, wij zijn er klaar voor.
Betekenis voor ons vandaag
In het verhaal werd het kindje opgedragen en dus getoond aan God. Maar misschien moeten we hieruit begrijpen dat het kind getoond werd aan de wereld. Die opdracht in de tempel is de openbaring van het kind dat de wereld zal verlossen. En staan duifjes niet symbool voor de vrede? Deze processiegroep met al die zingende kinderen verteld ons dat er een blijde boodschap van vrede is. Wij moeten er dus enkel naar willen luisteren.
Ingezonden door Hilde Noelmans
Jubileumfeest bij Ferm Millen
De maand april stond bij Ferm Millen in het teken van hun 110-jarig jubileum. Donderdag 13 april vierden ze feest met een super de luxe high tea.
Op zondag 30 april vierden ze verder met een eucharistieviering voorgegaan door pastoor Olaerts. Daarna was er nog een gezellige receptie voor alle aanwezigen.
De korte geschiedenis werd geschetst. Ferm Millen werd opgericht op 9 april 1913, toen nog de Boerinnenbond, jaren later werd het de KVLV en in januari 2020 werd de naam omgetoverd tot Ferm. En ja dat zijn ze ook die vrouwen, want verschillende bestuursploegen zijn de revue gepasseerd en momenteel trekken vijf enthousiaste bestuursdames – Marlies Valkenborg, Nathalie Henricy, Marie-Rose Partoens, Valerie Mayelle en Isa Swinnen – de kar van hun 78 Ferme vrouwen. Hun oudste lid, Mariëtte Bamps, werd ook in de bloemetjes gezet want zij wordt deze week 100 jaar. Dus reden genoeg in Millen om te feesten. Ook waren er nog felicitaties en speeches namens Noëlla Schouteden, consulente van Ferm en schepen Anja Slangen.
Dit ondernemend en creatief team gaat op hetzelfde elan verder en dan vieren ze binnen tien jaar hun volgend jubileum!
Een Marialied – De veldkapel
Het wemelt in de mei van blonde kleinen
nabij de veldkapel.
De takken van de grote linde deinen
rondom de veldkapel.
Maria hoort de zoete litanieën
der boerenkind’ren en der honingbieën.
Ave Maria, ave Maria.
Een paradijs van bloemen ziet men spruiten
nabij de veldkapel.
Terwijl de vogels in de takken fluiten
rondom de veldkapel.
Maria hoort in ‘t heilig avondzwijgen
een jubelpsalm van nachtegalen stijgen.
Ave Maria, ave Maria.
Het koele dorpken ademt niets dan vrede
nabij de veldkapel.
Zijn sluimer is een enk’le reine bede
rondom de veldkapel.
Maria hoort, terwijl de sterren glanzen
de naklank van de laatste rozenkransen.
Ave Maria, ave Maria.
We gaan een beetje chauvinistisch doen en iemand van bij ons aan het woord laten. Waar heel vaak het lied vernoemd wordt naar de eerste woorden van de tekst is dat hier niet het geval. Het lied roept een heel landelijk tafereel op dat voor mij heel herkenbaar is. Want in de meimaand trokken wij als kinderen met familie en buren elke avond, met of zonder goesting, naar ‘Lindjekapel’ in de Lindekapelstraat in Hoeselt zo wat een kilometer van thuis. En heel vermoedelijk is de tekst geïnspireerd op deze kapel die er nog altijd staat.
Tekstschrijver
De tekstschrijver is Lambrecht Lambrechts een schrijver uit Hoeselt waar hij werd geboren op 24 september 1865. Zijn vader was hier hoofdonderwijzer en zijn eerste muzieklessen kreeg hij van de koster van Werm. Hij studeerde regentaat Nederlands-Engels in Brugge, volgde later ook muziekles aan het conservatorium van Luik en stond op verschillende plaatsen in het onderwijs. Hij overleed in Gent op 13 augustus 1932. Een jaar later werd zijn lichaam overgebracht naar het kerkhof van zijn geboortedorp.
Hij was schrijver van meer dan 400 liedteksten waar onder andere Armand Preud’homme en Emiel Hullebroeck muziek op zetten. Een gekende liedtekst van hem is ‘Omdat ik Vlaming ben’. Onder verschillende pseudoniemen – R. L. Doornkapper (Doornkapper is de bijnaam van de Hoeselaren), Jan Van Hasselt en J. Herten – was hij samensteller van liedboeken, schrijver van gedichten, novellen en romans.
Componist
De muziek voor dit lied werd geschreven door de bekende Vlaamse componist Remi Ghesquiere die in 1866 werd geboren in Geluwe (Wervik) en zou overlijden in Brugge in 1964. Hij behaalde het diploma van onderwijzer en organist aan de normaalschool in Torhout. Hij werd organist van de Kortrijkse Onze-Lieve-Vrouwekerk waar Guido Gezelle kapelaan was. Hij volgde ook les aan het conservatorium in Gent. Naast orgelmuziek en pianowerken schreef hij uitsluitend vocale muziek die kaderde in de (katholieke) Vlaamse Beweging en veelal een pedagogische, strijdende of religieuze dimensie had: liturgische werken, geestelijke liederen – onder andere op tekst van Gezelle, zoals ‘O Maria die daar staat’, – koren, strijdliederen – onder andere het populaire ‘De trommel slaat, de fluite gaat’, gezongen kindertoneeltjes, cantates en zangspelen.
De tijd van nu
Of het lied nog vaak gezongen wordt is moeilijk in te schatten maar feit is dat het nog vele herinneringen oproept bij oude mensen. En op een of andere wandeling voorbijlopend aan een veldkapel zal de melodie nog wel eens opborrelen.
Trouwens Vlaanderen heeft nog altijd een massa grotten, veld- en andere kapelletjes door sommigen geschat op zo’n 15.000. Maar anderen beweren dat dit een zware onderschatting is. Men is bezig aan een inventarisatie. We gaan er nog van horen.
Rik Palmans
Voorstelling van de processiegroepen 18
Wie kent niet het prachtige lied van de ‘Vissers’ ‘We voeren op ’t meer van Genesareth en wij dachten als vissers te sterven …’ ingeleid door schelle trompetstoten en paukenslagen? Jezus neemt afscheid van zijn moeder, begint aan zijn openbaar leven en roept de eerste leerlingen. De eerste strofe van het lied hebben we met enkele Tongenaren zo goed en zo kwaad als het ging, want het was heel ontroerend, live gezongen aan het meer van Genesareth bij onze bedevaart naar Israël in september vorig jaar.
Een bonte groep
Heel wat mensen kunnen zich herkennen in de groep die Jezus volgt op zijn tocht door Israël. Het aantal wordt nog even niet prijsgegeven maar de oudste deelnemer is 80 en de jongste 15 maanden. Mannen en vrouwen vertegenwoordigen ieder ongeveer de helft en er zijn ook zo’n 25 kinderen bij. Dat betekent dat er 8 bolderkarren meetrekken ‘maar we werken nog aan iets anders’ laat de invuller van de vragenlijst weten.
De meeste deelnemers komen van rond Tongeren maar er zijn ook deelnemers van Riemst, Bilzen; Borgloon en Hasselt. Het elfkoppige bestuur telt ook mensen uit Riemst en Borgloon. De verste deelnemer komt uit Namen. Er werden zelfs kinderen ingeschreven die nog niet geboren waren en dus zal de jongste deelnemer jonger zijn dan 15 maanden … Ten andere, de samenstelling qua leeftijd is heel uiteenlopend.
Eigen werk
De kledij is gemaakt door 6 vrijwilligsters. Bijzonder in deze groep is de erg lage bijdrage voor de kleding. Hoe ze dat voor mekaar krijgen is het geheim van het bestuur.
De zang in de groep werd van oudsher ondersteund door een harmonie. Dat bespaart hen hoofdbrekens voor geluidsinstallaties. Voor deze editie doen ze beroep op twee muziekmaatschappijen namelijk de “Koninklijke Parochiale Harmonie Sint-Cecilia” van Millen en de ”Koninklijke Fanfare De Werkmanszonen” uit Zichen.
Wanneer de repetities zijn moet nog afgesproken worden. Voor de zang trekt men gewoonlijk naar de basiliek en het stappen wordt geoefend op de speelplaats van de viio.
Alles verloopt naar wens.
Betekenis vandaag
Paus Franciscus roept ons al jaren op om openlijk getuige te zijn van ons geloof. Het thema van deze kroningsprocessie zet dit standpunt nog eens extra in de verf
met “ # zoek verbinding “ Deze processiegroep toont ons hoe Jezus een aantal mensen persoonlijk aansprak om samen met Hem te getuigen. Ze zijn vandaag dus ook een inspiratie voor ons om het woord van Jezus te verspreiden.
Rik Palmans
Gegevens van Guido Renard
Pelgrimswandeling Sint-Servaasbron
Onze pastorale eenheid heeft een nieuwe naam, zoals u misschien al weet! We spreken nu over de Pastorale Eenheid Sint-Servaas Riemst. Een heilige de vele eeuwen geleden in onze streken geleefd en gewerkt heeft.
Om deze naamgeving extra in de kijker te stellen werd op zondag 23 april 2023 een pelgrimswandeling georganiseerd vanuit Kanne naar de Sint-Servaasbron in Mastricht.
Ondanks het grijze weer, waren er heel wat stappers van de partij voor deze mooie, inspirerende en symbolische wandeling en bezinning.
Nieuws van het kroningscomité
We mogen wel zeggen dat we nu in de laatste rechte lijn naar de kroningsweek zitten. Als je dit leest zijn er nog minder dan twee maanden. De vergaderingen van het kroningscomité zijn dus helemaal gericht op de afwerking. Hier en daar moet nog opgevolgd of bijgestuurd worden of iets veranderd maar de grote beslissingen zijn genomen.
Dus werd in het laatste comité opgevolgd hoe het zit met de prijsuitreiking van de kindertekenwedstrijd; hoe het staat met de Mariakapelletjes (ondertussen zullen de workshops wel volzet zijn); de commissarissen tijdens de processie (technisch materiaal en briefing); bemanning van de parkings en bewaking podium en tribunes; laatste afspraken met TVL. Er zal een USB-stick op de markt gebracht worden met de processie en het avondspel, verpakt in een mooi doosje. Zo’n stick kan je heel gemakkelijk op je pc of je TV aansluiten om dan het kroningsgebeuren in hoge kwaliteitsbeelden te kunnen bekijken. De stick zal beschikbaar zijn vanaf de dinsdag van de kroningsweek.
Goed nieuws van het jongerenfront. Meer dan 100 jongeren van de laatste twee jaar middelbaar hebben zich ingeschreven voor het project om concreet verbinding te zoeken met mensen uit hun buurt. Proficiat en dank je wel!
Er werd langere tijd stilgestaan bij het programma van de dag van de uitgeweken Tongenaren. We ontvangen hen om 13 uur in de Velinx met info over de kroningsweek. Om 14 uur wandelen we langs het vernieuwde stadspark naar het Teseum. In twee groepen wordt daar een rondleiding voorzien want de meesten hebben het Teseum nog niet gezien. Vervoer wordt voorzien voor wie niet zo ver kan stappen. Na het Teseum is er een ‘groet aan de basiliek’ en dan langs twee verschillende routes naar het secretariaat. Tegen 17 uur is er in het Museumkaffee een ‘vijfuurtje’ plus info over de werken aan en in de toren.
Er werd ook nog wat nagedacht wat we doen met de info-kaders op zeven punten in de stad: logo, kroningsthema en foto’s horen er zeker bij.
Het secretariaat draait op volle toeren … Dat is dus een goed teken.
En ondertussen loopt de kaartenverkoop als een trein …. We zitten op het goede spoor.
Rik Palmans
Bezinningsdag rond Maria
Geen betere maand dan de maand mei om een bezinningsdag te organiseren rond onze Moeder Maria, in het bijzonder in dit jaar van de Kroningsfeesten.
Met veel enthousiasme en inspiratie zal onze ere-deken, E.H. Rik Palmans deze dag begeleiden. Het thema van de dag luidt:
“Maria verbindt ons met God, met haar en met elkaar”.
Deze bezinningsdag gaat door op zaterdag 13 mei 2023 en begint om 9.30 uur met het morgengebed, gevolgd door een eerste inleiding. Nadien vieren we samen de Eucharistie en sluiten we aan tafel aan voor een warme maaltijd. Vervolgens vallen we even stil tijdens de Eucharistische Aanbidding om, helemaal opgeladen, verder te gaan met een tweede inleiding. Bij een vieruurtje kunnen we nog wat napraten en we ronden de dag af omstreeks 16.00 uur.
Wil je er ook bij zijn ? Aarzel dan niet je in te schrijven.
Wij vragen voor deze dag graag uw vrije, milde bijdrage.
Deze bezinningsdag gaat door in ons klooster te Tongeren, Clarastraat 1.
Voor meer informatie en inschrijvingen:
Zaden van het Woord Clarastraat 1, Tongeren zaden.belgie@gmail.com, 012 39 33 25 of 0488 90 62 59.
Meigedachten
In mei leggen alle vogels een ei. Zo luidt de spreuk over de laatste lentemaand waarmee men de weelde van het nieuwe leven wil aantonen. Nochtans schijnen niet alle vogels hun eieren in mei te leggen. Er zijn vroege vogels bij die al in februari hun eitjes deponeren en de late vogels komen pas in augustus aan de leg toe. Dat is de natuurlijke gang van zaken en wie zijn wij om aan de natuur te zeggen hoe ze het moet doen?
Als we dit schrijven is het 13 april, 16 uur, deels zonnig en 13 graden geeft mijn laptop aan. Veel lentegevoel hebben we nog niet gehad en de krant meldde deze morgen zelfs dat het van 2008 geleden is dat we nog zo lang op een dag met 20 graden hebben moeten wachten.
Maar ook dat is de natuur en al warmt de aarde op, de aangename temperaturen laten een beetje op zich wachten. Maar er is beterschap beloofd tegen volgende week.
IJsheiligen
Om nog even bij de frisse lente te blijven laten we de beruchte ijsheiligen nog maar eens passeren. De volksmond zegt dat er ’s nachts geen vriestemperaturen meer zullen zijn als die heiligen hun dagje gehad hebben. De ijsheiligen krijgen een eerste vermelding in de volksweerkunde rond het jaar duizend. Daar wordt gesproken van ‘strenge heren’ die de vrieskou aan de deur zetten.
Al naar gelang de streek of het land zijn er drie, vier of zelfs vijf ijsheiligen. Mamertus, een martelaar uit de vierde eeuw heeft zijn feestdag op 11 mei. Dan komt op 12 mei Pancratius, ook al een Romeinse martelaar van de vierde eeuw. Tussendoor: hij is de patroonheilige van de parochiekerk van Widooie. Op 13 mei vieren we een goede bekende, de heilige Servatius, ook al van de vierde eeuw en we nemen het hem nog altijd een beetje kwalijk dat hij van Tongeren naar Maastricht is uitgeweken. Daar stierf hij een natuurlijke dood. De volgende in het rijtje is Bonifatius, niet de apostel van Duitsland uit de achtste eeuw maar de Bonifatius van Tarsus, Romeinse martelaar uit de derde eeuw die we gedenken op 14 mei. Sommigen doen er nog de heilige Sophia van Rome, bij, een martelares uit de vierde eeuw die op 15 mei wordt herdacht. Zij zijn allen toevallig tot ijsheiligen gepromoveerd omdat de katholieke Kerk hun daar een plaatsje gaf op de liturgische kalender.
Mariamaand
Mei is natuurlijk voor de katholieken de maand die aan Maria is toegewijd. Het is nog altijd een traditie in onze streken om Mariakapelletjes en andere Mariabeelden te versieren en haar te vereren met een bezoek of het rozenkransgebed. In de basiliek maar ook elders weten ze daar alles van. Toch laten we eerst nog de heilige Jozef voorgaan die we op 1 mei als arbeider gedenken. In de basiliek opent de meimaand met een viering op vrijdag 28 april om 18 uur.
Ondertussen stromen de bestellingen voor hortensia’s overvloedig binnen. Maria zal weer bedacht worden met een zee van bloemen wat zeker in dit kroningsjaar op zijn plaats is. En als je dit leest staat ze al te pronken tussen de weelde van bloemen. Er is ook elke dag om 15 uur het rozenhoedje Maria ter ere. Een bloem, een gebed, een kaarsje … allemaal middelen om onze dankbaarheid te tonen of om haar bijstand te vragen.
De meimaand sluiten we in de basiliek af op dinsdag 30 mei om 18 uur met een ‘zendingsviering’. Iedereen die mee opstapt in de processie of meewerkt aan de straatversiering of kleren heeft genaaid of op een andere wijze met de kroning bezig is wordt uitgenodigd om die viering mee te maken. Onze bisschop zal iedereen de zending en de zegen meegeven om er iets prachtigs van te maken.
Durende Paasvreugde
Ondertussen blijven de alleluja’s van Pasen maar klinken en geraken we niet uitgezongen dat Jezus verrezen is. Want dat moet je de Kerk nageven, van feesten kennen ze wat. Ze bereiden dat goed voor, veertig dagen lang en dan houden ze de feestvreugde aan tot Pinksteren, maar liefst vijftig dagen lang. En binnen die vijftig dagen mogen de zevenjarigen en de twaalfjarigen nog eens extra vieren. De feestweelde kan niet op. En dat is goed zo want Pasen is toch het grootste feest van de christenen. Zeg nu zelf, het is toch een schitterend vooruitzicht dat je na het leven hier nog een eeuwigheid aan volmaakt geluk mag verwachten. Het hoeft nog niet direct maar als je toch ooit eens dood moet gaan laat het geluk dan maar eeuwig duren.
Wens
Moge die paasvreugde je leven kleuren. Maar meer materieel verwachten we toch ook van die ‘zoete meimaand’ dat ze ons mooie lentedagen brengt met veelbelovende bloesems, zonnige dagen, mogelijk wat zwoele meiavonden en vooral blije mensen.
En houd de houtduif in het oog want ‘roept de houtduif keer op keer dan komt er vast en zeker weer mooi weer’.