Op palmzondag 2 april hielden wij met een 60-tal mensen onze jaarlijkse rijstmaaltijd. Twee projecten werden in het kort naar voren gehaald:

 

Burkino Faso: De kracht van agro-ecologie

Laurent hoe hij zijn grond op een duurzame manier opnieuw vruchtbaar kon maken.

“Ik liet Inades-Formation experimenteren op een deel van mijn veld: composthopen aanleggen, biologische bestrijdingsmiddelen gebruiken, putten graven om water op te vangen en stenen dijken aanleggen. Daardoor herstelde mijn aangetaste land wonderwel, omdat er minder vruchtbare grond wegspoelde en het water beter in de grond kon dringen.” – Laurent

Laurent heeft nu een regelmatig inkomen: hij geniet van een grotere opbrengst en kan zelfs een deel van zijn oogst verkopen.

 

Samen sterker

Zijn kennis geeft Laurent nu door aan anderen. Hij geeft advies en regelmatig komen anderen kijken naar zijn duurzame manier van land verbouwen.

 

Rwanda: Samen sparen en lenen

Chantal bewerkte haar veld lange tijd enkel en alleen om haar gezin te kunnen onderhouden. Nooit had ze durven dromen te staan waar ze nu staat. Een vijftal jaar geleden sloot Chantal zich aan bij een spaar- en kredietgroep. “Onze spaargroep komt regelmatig samen om geld te sparen, waarbij iedereen een bepaald bedrag per week of maand inlegt. Het spaargeld wordt gebruikt om leningen te geven tegen een bescheiden rente.” – Chantal

Duterimbere ondersteunt vrouwen met een laag inkomen bij het opzetten van een eigen onderneming. Via spaargroepen krijgen vrouwen toegang tot de nodige financiering. Voor Chantal was de spaargroep de sleutel tot succes.

“Dankzij het geld dat mijn man en ik wekelijks spaarden – in het begin 1200 Rwandese frank per week en nu vlot 2000 frank – kocht ik een naaimachine. Ik richtte mijn eigen naaiatelier in en ging aan de slag als kleermaakster. Na enige tijd was er voldoende geld voor een tweede naaimachine. We kochten ook een perceel bos en een veld om te bewerken, én we namen een lening voor een tweedehands motorfiets. Mijn echtgenoot vervoert er mensen mee en brengt zo ook een inkomen binnen.” – Chantal

 

De opbrengst van deze middag bracht de som op van 702,80 euro voor Broederlijk Delen.

De collecte in de kerk bracht 91,10 euro op.

Een dank aan u allen voor deze giften. Dank ook aan de kookmoeders, de vrijwilligers om de zaal in orde te zetten en de afwassers.